Categorieën
Algemeen Jeugd Verslagen

Succesvol eerste Grand Prix toernooi Leek/Roden

7 oktober 2023 was de grote dag: het Grand Prix schaaktoernooi Leek/Roden!
Sinds de corona uitbraak hebben schaakclubs Leek en Roden geen dergelijk toernooi meer georganiseerd, alle reden om de draad weer op te pakken dus.
Dit toernooi was ook de aftrap van het Grand Prix seizoen die de noordelijke schaakbond (NOSBO), samen met de Friese Schaakbond (FSB), jaarlijks organiseert.

De speellocatie was samenlevingsschool de Stapsteen in Leek.
rond de klok van 10:30 begonnen vierenzeventig jeugdschakers aan hun eerste partijen.
Het ging lang gelijk op in de meeste groepen, maar na ronde 4 begon duidelijk te worden wie de favorieten waren voor een podiumplek.

Bijzonder spannend was groep E, waar vier spelers tot de laatste ronde kans maakten om eerste te worden. Uiteindelijk legde Nena Bruins het in ronde 7 af tegen Daniel Medendorp waardoor zij tweede werd en Vygo Tollenaar met 0,5 punt voorsprong de eerste plaats greep. Niek Eilander en Daniel Medendorp deelden de derde plek.

Groep B had na de laatste ronde nog geen winnaar en er volgde een beslissende snelschaakpartij.
Beide spelers hadden kansen om  te winnen, maar Lútzen Kempenaar hield zijn zenuwen onder controle en pakte de winst van Hedde Duindam.

In groep A kwam het uiteindelijk aan op de onderlinge resultaten omdat drie spelers na de laatste ronde 3,5 punt hadden verdiend. Hendrik Heikamp moest het doen met de derde plek, Jim de Wit met de tweede en Bram ten Dam mocht zich winnaar noemen van zijn groep en het toernooi.

Verslag van tafelleider Tobias van Essen:

In groep G was Jente Douma de sterkste. Alleen in de eerste ronde moest hij een punt afstaan aan Hugo Roeten, maar verder bleef hij ongeslagen. In de laatste ronde speelden Tobias Urban en Wessel Dijkstra tegen elkaar om de tweede plek. Een remise was voor Wessel al voldoende om de tweede prijs in ontvangst te kunnen nemen, maar helaas voor Wessel lukte het hem niet om van Tobias te winnen. Tobias werd hierdoor tweede en de derde plek ging naar Wessel.

In de H groep bleef het spannend tot het einde! De eerste 5 ronden ging Imre Drenth aan de leiding met 5 overwinningen, maar in de zesde ronde verloor hij van clubgenoot Vincent Greven. Hierdoor deelde hij na de zesde ronde de eerste plek met Lucas Wagenaar die op een nederlaag tegen Leonard Meier na ook alles gewonnen had. In de laatste ronde moesten de twee koplopers tegen elkaar waarbij Lucas eerst beter stond, maar op het laatst toch nog verloor. Hierdoor werd Imre eerste, Lucas werd tweede en Rafael Garcia werd derde.’

Schaakclubs Leek en Roden kijken terug op een succesvol toernooi.
Ik wil iedereen bedanken die meegeholpen heeft en voor de jeugdspelers van SC Leek die meegedaan hebben: jullie mogen trots zijn op de resultaten!

  Sander Bolhuis