Verslagen Interne competitie 2022-2023

Met enige regelmaat wordt er een verslag gemaakt van de speelavonden van de Interne Competitie. Deze zijn hieronder te bekijken. Veel leesplezier.

– O – O – O –

Verslag ronde 25 dd 26-05-2023
Schaakseizoen 2022-2023 Schaakclub Leek afgesloten.

Afgelopen vrijdag is het schaakseizoen afgesloten met de prijsuitreikingen en het spelen van de laatste ronde.
Clubkampioen Tijmen Hofstra ontving de wisselbeker, Kees Praagman kreeg een prijs als Rapid Kampioen, het snelschaken was gewonnen door Aldert-Jan Keessen. In de laatste ronde versloeg de nieuwe kampioen Tijmen jeugdleider Sander Bolhuis overtuigend.
Tobias van Essen hield nummer 2 Kees Praagman knap op remise nadat Kees een klein foutje maakte. Ingeval Kees verloor zou Pieter Doller na een overwinning de 2e plaatst van Kees overnemen. Door een paar foute zetten werd Pieter tegen nieuwkomer Jos Luchtenburg helemaal weggespeeld. Nadat Jos een paar keer de sterkste voortzetting miste kon Pieter ontsnappen en won na een diepe combinatie een paard en daarna de partij.
De partij tussen Gerrit Bies en Frans Huisman was lang in evenwicht, totdat Gerrit pardoes zijn dame weggaf.
Jeugdspeler Hidde van Viegen blijft verrassen, deze keer versloeg hij de ervaren Huib Matthijsse.
Gert-Jan Ris speelde niet i.v.m. oneven aantal spelers.

Eindstand: 1. Tijmen Hofstra 624 pt 2. Kees Praagman 558 pt 3. Pieter Doller 549 pt 4. Tobias van Essen 434 pt 5. Frans Huisman 407 pt 6. Marijn Swemmer 341 pt 7. Sander Bolhuis 317 pt 8. Gerrit Bies 314 pt 9. Gert-Jan Ris 299 pt 10. Aldert-Jan Keessen 290 pt 11. Robin Bos 249 pt 12. Huib Matthijsse 247 pt 13. Mohannad Al-Awlaqi 211 pt 14. Jos Luchtenberg 147 pt 15. Thomas Rockers 95 pt 16. Hidde van Viegen 89 pt 17. Lucas van der Veen 87 pt 18. Gerwin Fokkema 62 pt 19. Matthijs den Daas 33 pt 20. Sebastiaan de Jong 32 pt.

Groeten,
Pieter

Clubkampioen SC Leek Tijmen Hofstra
Rapid Kampioen Kees Praagman

– O – O – O –

Verslag ronde 24 dd 12-05-2023
Tijmen Hofstra kampioen schaakclub Leek.

Door een overwinning op Tobias van Essen in ronde 24 is Tijmen Hofstra in de voorlaatste ronde de nieuwe clubkampioen van Schaakclub Leek geworden. Zijn schaakrivalen Kees Praagman en Pieter Doller kunnen Tijmen de laatste ronde niet meer inhalen.

Tobias hield het lang vol tegen Tijmen, een gevaarlijk pion op b2 werd hem fataal.
Ook Gerrit Bies hield het lang vol tegen Pieter, nadat Pieter met zijn paard op e4 schaak kon geven stortte zijn stelling in.
Marijn Swemmer won van Gert-Jan Ris, in de Hollandse verdediging van het Stautongambiet kwam Gert-Jan met zwart moeilijk onder de druk van wit uit en verloor uiteindelijk.
Hidde Viegen won door een mat aanval van Lucas van Veen.
Mohannad Al-Awlaqi versloeg Huib Matthijsse. Nadat hij eerst de kwaliteit achterstand had goedgemaakt won hij vakkundig door zijn paard te offeren tegen een vrijpion en zelf met zijn pion te promoveren.

Groeten,
Pieter

– O – O – O –

Verslag ronde 23 dd 05-05-2023
Spannende slotronden interne competitie.

Met nog twee ronden te gaan is interne schaakcompetitie uiterst spannend. Op vrijdag 5 mei 2023 werd ronde 23 gespeeld en daarin won de nummer 2, Tijmen, van de nummer 3, Pieter. Hij kwam beter uit de opening en dwong Pieter met actieve torens en een pion meer, tot overgave. Hierdoor ging Tijmen op de ranglijst de niet spelende Kees voorbij, en is de nieuwe nummer 1.

De strijd om de 4e plek werd in een onderling duel tussen Tobias en Frans, voorlopig beslist in het voordeel van de eerste. Tobias kon na een boeiend schaakgevecht, in het eindspel zijn vrijpion eerder laten promoveren tot een dame. Hidde speelde goed tegen routinier Gerrit, maar zag een witte loper over het hoofd, met toren- en partijverlies als gevolg. Ook in de partij tussen Jos en Mohannad lagen winst en remise dicht bij elkaar, en was het Jos die zijn pion eerder kon laten promoveren.

De partij tussen Jos (wit) en Mohannad (zwart) had een interessant slot. In bijgaande stelling is wit aan zet. Als hij de toren op b3 slaat, kan wit de pion op c3 niet meer tegenhouden. Zwart lijkt gewonnen te staan.

Jos vond echter een mooie remise variant. Na Te8+, Kh7 en met e7 promoveert de witte pion net een zet eerder tot dame na de torenoffer op h8. Na Kh8x promoveert de pion op e8 met schaak. Het is dan remise door eeuwig schaak, met Dh5 schaak en weer De8 schaak. Zwart verloor nog doordat met het eeuwig schaak met Kg6 wilde vermijden.

Het partij verloop was: 27.Te8+ – Kh7 28. 28.e7 – Tb1+ 29.Kh2 – Kg6? 30.Tf8 – c2 31.e8D+ – Kg5 32.De5+ – Kh4 33.Th8 mat. (Analyse Pieter Doller).

Met nog twee ronden te gaan kunnen Tijmen (548 pt), Kees (531 pt) en Pieter (489 pt) nog kampioen worden.


Groeten,
Frans

– O – O – O –

Verslag ronde 22 dd 21-04-2023
Spanning weer helemaal terug.

In de 22e ronde op 21 april werden 4 partijen gespeeld voor de interne competitie. Tobias won met zwart van Lucas, die het mat op h2 even niet had gezien. Jeugdspeler Hidde van Viegen speelde tegen Jos. Een ingewikkelde partij waar Hidde een gevaarlijke meerderheid op de damevleugel had, maar Jos een lastige verongelukte pion op e3. Hidde leek te gaan winnen, maar werd toch nog midden op het bord mat gezet.

Intussen had Tijmen gemakkelijk gewonnen van Kees, die zich in de opening vergiste. Daarna wikkelde Tijmen af naar een eindspel met 2 pionnen meer, en moest Kees zich al snel gewonnen geven.

In de laatste partij had Pieter heel optimistisch een stuk geofferd tegen Frans, maar die wikkelde soepel af naar een eindspel waarin hij een stuk meer had tegen 2 pionnen. Lange tijd had hij de winst in handen maar in tijdnood raakte hij het spoor bijster en bleek Pieter opeens een dame te halen, in plaats van Frans.

Door deze uitslagen is de spanning weer helemaal terug. Tijmen is Kees tot op 7 punten genaderd, en Pieter ligt maar 30 achter. Met nog 3 ronden te gaan is het nog niet duidelijk wie er kampioen gaat worden. Tobias is Frans gepasseerd en staat nu op de 4e plaats.

Groeten,
Kees

– O – O – O –

Verslag ronde 20 dd 24-03-2023
Tijmen en Pieter lopen in.

De competitie is afgelopen vrijdag wat spannender geworden. Door winst van Tijmen op Frans en van Pieter op Kees, zijn Tijmen en Pieter een stuk op Kees ingelopen. Gerrit speelde tegen Jos, dat was een spannende partij, waarin Jos een kwaliteit achter kwam maar daarna verzuimde zijn kansen op de koningsvleugel te benutten. Gerrit won nog een pion, en ruilde de dames. In een eindspel van twee witte torens van Gerrit tegen toren en loper van Jos, blunderde Jos ook nog een loper weg. Daarmee was de partij beslist in het voordeel van Gerrit.

Sander Bolhuis speelde met wit e4 tegen Tobias, die met zijn favoriete Schots verdedigde. In een ingewikkelde stelling speelde Tobias iets te agressief, waardoor Sander een kwaliteit won, en daarna in de aanval ging. De zwarte stukken werkten niet goed samen, en toen Tobias verlies van twee stukken tegen een toren (wat dus een stuk achterstand zou opleveren) probeerde te vermijden verloor jij opeens zijn dame. Punt voor Sander. Die staat nu 6e, vlak achter Tobias (5e) en Frans (4e).

Tijmen bedacht een nieuwtje tegen Frans, op de tweede zet speelde hij a5, tegen het loperspel. Op voorstel van Pieter noemen we dit de “De Wilpster variant”. Frans probeerde (begrijpelijk) met agressief spel de onjuistheid van deze zet aan te tonen, maar zijn pionoffer bleef een permanente pion minder. Frans kwam voortdurend een zet te kort om echt tegenspel te krijgen. Net toen hij dacht dat hij wat had, gaf hij Tijmen de kans om via een dubbelaanval met zijn toren op twee lichte stukken de partij te beslissen.

Kees en Pieter speelden weer eens een Pirc. Kees deed het rustig aan dit keer, en stond de hele tijd een ietsepietsje beter. Pas toen Pieter op de 16e zet zijn sterke loper tegen het witte paard ruilde werd Kees zijn voordeel duidelijker. Maar door een hersenschim verspeelde Kees de zet daarna zijn voordeel weer bijna helemaal, en gaf twee zetten later ook nog een kwaliteit weg. Gedesillusioneerd gaf hij op.

Groeten,
Kees

– O – O – O –

Verslag ronde 19 dd 17-03-2023
Rustige 19e ronde.

Vrijdag 17 maart werd de 19e ronde afgewerkt van de interne competitie. Er waren 9 spelers aanwezig, verschillende leden hadden afgezegd in verband met het basisschoolkampioenschap op zaterdag. En het eerste had natuurlijk ook dinsdag al verloren van Middelstum.

Als eerste waren Mohannad en Lucas klaar. Mohannad had een gevaarlijk initiatief tegen de witte koning, en won snel. Dat gaf Jos, die oneven was, de kans om nog een vriendschappelijke partij tegen Lucas te spelen. Jos won.

Tobias speelde met wit tegen Gerrit. Gerrit werd al snel opgescheept met een geïsoleerde pion op de c-lijn, waardoor zijn meerderheid op de damevleugel geen waarde had, terwijl de meerderheid van Tobias op de koningsvleugel op termijn wel kansen bood. Gerrit wist lang materiaal verlies te voorkomen maar bleef uiteindelijk zitten met een paard aan de rand dat geen velden had. Winst voor Tobias.

Huib en Tijmen speelden een interessante partij waarin Tijmen tenslotte aan het langste eind trok.

Kees en Frans kwamen remise overeen in een stelling waarin Kees beter stond, maar waarin hij de winstweg niet precies voor zich zag. Meteen na afloop gaf Tijmens schaakprogramma aan dat de stelling inderdaad gewonnen was. Maar de winstweg was nog niet simpel. Tijdens het basisschoolkampioenschap zaterdag is de stelling nog urenlang geanalyseerd. Uiteindelijk kwam het winnende plan wel op het bord.
Kees speelde hier Kd3, en na Kd7, Kd4 Kc6 bood Frans remise aan, wat Kees aannam. Hij zag wel dat een doorbraak op de koningsvleugel mogelijk zou winnen, maar zag niet direct hoe hij binnen zou kunnen komen als Frans zijn koning op e7, d7 en c7 houdt.

Na analyse blijkt wit hier in ieder geval onmiddellijk g4 moet spelen om te voorkomen dat zwart g6 doet. Als je ook nog g5 of f5 speelt als de zwarte koning naar e7 gaat, kan zwart op de koningsvleugel niets doen. Als de zwarte koning te ver van de koningsvleugel weg gaat speelt wit zowel f5 als g5 en forceert een doorbraak. Wit loopt met de koning naar b4, of c5 als zwart geen b6 doet. Daarna speelt wit de a-pion op. Na ruilen van de a-pion tegen de a- of b-pion kan zwart uiteindelijk niet voorkomen dat wit binnen komt op de damevleugel.

Groeten,
Kees

– O – O – O –

Verslag ronde 18 dd 10-03-2023
Weinig partijen in de 18e ronde van de interne.

In de interne competitie won Huib Matthijsse van Lucas van der Veen. Gerrit Bies won een belangrijke a-pion tegen Mohannad Al-Awlaqi en bereikte een totaal gewonnen eindspel. In een moment van concentratieverlies gaf hij zijn dame weg, waarna het toch nog remise werd. In de top van de ranglijst kwam geen verandering, niemand speelde.

Groeten,
Kees

– O – O – O –

Verslag ronde 17 dd 24-02-2023
Tijmen nadert Pieter in strijd om plaats twee.

In de 17e ronde van de interne competitie werden afgelopen vrijdag 5 partijen gespeeld. Pieter was afwezig. Doordat Kees tegen Gerrit niet verder kwam dan remise liep hij maar weinig uit op Pieter.

Gerrit en Kees speelden een rustige partij waarin het evenwicht nergens werd verstoord. Toen Gerrit remise aanbood in een stelling waar beiden nog twee lopers en alle pionnen behalve de d-pion hadden werd de vrede getekend.

Tijmen profiteerde wel van Pieters afwezigheid door verdiend van Tobias te winnen. Hij zit Pieter nu dicht op de hielen in de strijd om de tweede plaats. Gert-Jan won in een interessante partij van onze inmiddels vaste bezoeker Gerwin Fokkema, die misschien iets te vrijgevig met zijn pionnen was.

Mohannad won in een degelijke partij van Jos. Jos was iets te verdedigend bezig, en gaf daardoor Mohannad de tijd om zijn stukken optimaal neer te zetten. Ook Sander en Lucas speelden een interessante partij, waarin Sander een stuk offerde voor een veelbelovende stelling, waarin hij wel voortdurend op moest letten of hij zelf niet mat gezet werd. Na zorgvuldig manoeuvreren won hij met schaak zijn materiaal met rente terug, en won daarna de partij zonder problemen.

3 maart open huis met snelschaken.
Aanstaande vrijdag, 3 maart 2023, houdt Schaakclub Leek open huis met een avondje snelschaken. Toegang is vrij voor iedereen. Tempo is 3 min. per persoon per partij, met 2 sec. erbij voor iedere zet die je doet.

Aanvang 20.00 uur, opgeven tot kwart voor acht. Locatie is onze speelzaal in De Balkhoeve, Waezenburglaan 57 te Leek (ingang via parkeerplaats aan de Auwemalaan) zie: Info sc Leek

Groet,
Kees
 

– O – O – O –

Verslag ronde 16 dd 17-02-2023
16e ronde brengt geen wijziging in kop ranglijst.

Op vrijdag 17 februari werden 4 partijen gespeeld voor de interne competitie. Veel spelers waren afwezig omdat er al een wedstrijd geweest was op maandag, en omdat zaterdag er een toernooi in Veendam zou zijn.

Gelukkig waren Gerwin Fokkema en Sebastiaan de Jong er weer, zodat er toch nog een aantal partijen gespeeld konden worden. Kees Praagman won in een spannende pot van Gert-Jan Ris. In een dichtgeschoven stelling waarin Kees het loperpaar had, en wat druk over de open e-lijn schoof hij voortvarend zijn koningsvleugel pionnen naar voren. Toen Gert-Jan daar niet actief genoeg op reageerde, verloor hij daardoor geforceerd materiaal.

Pieter Doller kwam al snel in de problemen tegen Gerwin, hij pakte iets te gretig een pion van zijn tegenstander, waardoor zijn stukken op het midden van het bord in de problemen kwamen. Maar Gerwin raakte het spoor bijster en zo won Pieter. Hierdoor veranderde er niet veel in de kop van de ranglijst. Jos Luchtenburg won van Lucas van der Veen, en Tijmen Hofstra van Sebastiaan de Jong.

Groet,
Kees
 

– O – O – O –

Verslag ronde 15 dd 10-02-2023
Frans is jarig en wint van Sander.

Vrijdag 10 februari was Frans jarig. Maar hij wilde wel komen spelen als er een oneven aantal spelers zou zijn voor de interne competitie. Dat was het geval, er was zelfs een record opkomst met 13 aanwezigen, dus was Frans inderdaad nodig als 14e man. Jos luchtenburg meldde zich aan als lid, na twee vrijdagen als bezoeker te hebben meegedaan. Verder waren er twee nieuwe gasten op bezoek, Sebastiaan de Jong en Gerwin Fokkema, oude bekenden van Pieter.

Frans speelde tegen Sander Bolhuis. Hij stootte met wit al snel een pion door naar e6, een pion die potentieel zwak kon zijn, maar ondersteund door een onaantastbaar paard op c5, verlamde die pion de zwarte stelling. Sander offerde een kwaliteit om nog iets van tegenspel te krijgen, maar Frans hield de zwarte stelling in een ijzeren greep.

In een gecompliceerde partij tegen Pieter had Tobias de beste kansen, maar hij kon de nummer twee van de ranglijst niet verslaan. Omdat Kees in een oorspronkelijk redelijk gelijk opgaande partij wel van Tijmen won, loopt hij verder uit op Pieter. Tijmen won een pion in de opening, maar Kees had compensatie omdat de witte stukken verspreid stonden. Tijmen wikkelde af naar een toreneindspel met een pion meer, maar waarin de torens van kees veel actiever waren. Beiden speelden het niet altijd op zijn sterkst, maar Kees ging er met het volle punt vandoor.

Nieuw lid Jos won van bezoeker Sebastiaan, een mooie eerste winst voor Jos. De andere bezoeker, Gerwin Fokkema, won van Lucas. Huib Matthijsse versloeg Mohannad Al-Awlaqi. Gert-Jan Ris speelde met wit tegen Gerrit Bies. In een ingewikkelde stelling verbruikten beide spelers veel tijd. Zwart, met een kwaliteit voor tegen een pion, had druk op een achtergebleven pion op e3, maar wit had een sterk paard, en kansen tegen de zwarte koning. Gerrit had het meeste last van de tijdsdruk, en moest capituleren voor de witte dreigingen.

Pieter achter de bar met rechts voor Jos, links Sebatiaan en Gerwin in het midden.

Groeten,
Kees

 

– O – O – O –

Verslag ronde 14 dd 27-01-2023
Ronde 14 interne competitie heel rustig.

In een week waarin beide teams extern hadden gespeeld was de opkomst bij de interne competitie laag. Gelukkig kwam Jos Luchtenburg een avond kijken, waardoor er toch nog 3 partijen gespeeld konden worden. Sander Bolhuis won van Jos, die wel regelmatig op chess.com speelt, maar die geen ervaring heeft met spelen met een fysieke klok, en met het noteren van partijen. Frans won van Lucas.

Tobias speelde tegen Kees, die om bekende paden te vermijden iets te passief speelde. Tobias kwam erg goed, zo niet gewonnen te staan, maar onderschatte de tegenaanval die Kees (uit wanhoop) inzette. Na een stukoffer had Kees tenminste remise, maar hij was op meer uit. Tobias moest een dame geven om mat te voorkomen. Hij had met een toren, loper en verre vrijpion op e6 op het oog goede compensatie, maar zijn koning stond te veel op de tocht, en zijn stukken werkten niet goed samen. Een punt voor Kees, die hierdoor zijn koppositie in de competitie versterkte.

Groeten,
Kees
 

– O – O – O –

Verslag ronde 13 dd 20-01-2023
Vrijdag 20 januari 2023, een volle bak. Het eerste speelde de thuiswedstrijd tegen HSP-Veendam, en daarnaast speelden nog 8 spelers een partij voor de interne. Lucas en Mohannad speelden tegen elkaar, en zoals gebruikelijk bij hen was dat in een handomdraai bekeken: winst voor Mohannad.

Ook Gerrit en Tobias waren snel klaar, Gerrit had zijn hoofd er niet helemaal bij en gaf pardoes een toren weg. Toen Huib ook best snel van Sander won (hij won een toren en de dame) was alleen de partij tussen Gert-Jan en Frans nog gaande. Een ingewikkelde stelling met een redelijk dichtgeschoven centrum. Uiteindelijk trok Frans aan het langste eind.

Groeten,
Kees
 

– O – O – O –

Verslag ronde 12 dd 13-01-2023
Voor de interne competitie werden 4 partijen gespeeld. Nummer 2 in de stand, Pieter moest het hoofd buigen voor Tijmen. Tijmen won een stuk, Pieter had veel compensatie, maar hij verslikte zich toch nog in het eindspel.

Sander Bolhuis speelde in een partij met wisselende kansen remise tegen Gerrit. Sander liet zijn loper opsluiten achter de damevleugelpionnen van Gerrit, maar kon voorkomen dat die aangevallen werd. In een onbewaakt ogenblik liet hij dat toch toe, maar Gerrit zag het niet. In het resterende eindspel had Sander goede winstkansen maar hij liet Gerrit ontsnappen, waarna de vrede werd getekend.

Mohannad Al-Awlaqi verloor na een spannende partij van Gert-Jan Ris. Lucas behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen tegen bezoeker Matthijs den Daas, die de sfeer kwam proeven op de club. Matthijs komt de komende keer weer kijken, misschien een nieuw lid?

Groeten,
Kees

 

– O – O – O –

Verslag ronde 11 dd 23-12-2022
Stand aan kop ongewijzigd.

De 11e ronde heeft geen wijzigingen veroorzaakt in de kop van de ranglijst. De 4 hooggeplaatste spelers bereikten allemaal remise. Pieter speelde met wit tegen Kees. Beide spelers vonden hun eigen stelling niet geweldig, maar het ging in feite lang gelijk op. Pieter veroverde wat pionnen op de damevleugel, Kees maakte wat vorderingen op de koningsvleugel. In een gecompliceerde stelling leek Kees een stuk te winnen, maar Pieter had nog een aardige wending achter de hand. In de slotstelling kwamen de ze remise overeen. Eeuwig schaak leek onvermijdelijk. Achteraf zat er nog winst in de stelling voor Pieter, maar geen van beiden had dat achter get bord gezien.

De nummers 3 en 4, Marijn en Tijmen speelden ook tegen elkaar. Tijmen had een gevaarlijke koningsaanval, maar Marijn verdedigde zich nauwkeurig. Uiteindelijk wikkelden ze af naar een eindspel van Paard (Tijmen) tegen Loper (Marijn). Marijn had een vrijpion, maar had moeite om zijn andere pionnen te verdedigen. Zo resulteerde dit ook in een remise.

Aldert-Jan won verdiend van Frans, die de pion die hij in de opening offerde niet terug zag. Frans bleef gedrukt staan, en kwam de problemen niet te boven.

Huib offerde in de opening een stuk tegen Tobias, voor een koningsaanval die niet echt doorsloeg. Maar toen Tobias een toren liet verdwalen op de damevleugel kwam Huid een kwaliteit voor. Tobias had in tussen wel een behoorlijke aanvalsstelling tegen de witte koning opgebouwd, maar ook die aanval sloeg niet door. Huib wikkelde af naar een dame-eindspel met 4 pionnen meer, maar bood te vroeg dameruil aan waarna de zwarte vrijpion op de a-lijn de partij toch in het voordeel Tobias besliste.

Sander won regelmatig van Lucas, die al snel een stuk kwijtraakte.

Groet,
Kees

 

– O – O – O –

Verslag ronde 10 dd 16-12-2022
Pieter nieuwe nummer 2.

In de interne competitie is Pieter de nieuwe nummer 2 geworden door concurrent Martijn te verslaan. Met wit wist Pieter in een partij met tegengestelde rokades de koningsstelling van Marijn sneller te bestoken.

De niet spelende Kees staat nog op kop. Gerrit wist met een pion minder, de op revanche uit zijnde Frans op remise te houden. Gert-Jan won van Lucas.

Groet,
Pieter

– O – O – O –

Verslag ronde 9 dd 02-12-2022
In de interne competitie verstevigde Kees Praagman zijn koppositie door vanuit verloren stelling van Tijmen Hofstra te winnen. Gerrit Bies won van Gert-Jan Ris die in gewonnen stelling zijn dame weggaf. Tobias van Essen won van Sander Bolhuis, die iets te enthousiast een pion dacht te verschalken. Pieter Doller versloeg Huib Matthijsse.

Groet,
Kees

– O – O – O –

Verslag ronde 8 dd 25-11-2022
In de interne competitie is kampioen Kees koploper geworden, hij passeerde de niet spelende Marijn. Mohannad wist knap remise te spelen tegen Sander Bolhuis. Pieter won met een mooie koningsaanval van Tobias en Frans won snel van Lucas door een fout in de opening.

Groet,
Pieter

– O – O – O –

Verslag ronde 7 dd 18-11-2022
In de interne competitie steeg Huib naar de 4de plaats door nieuwkomer Sander Bolhuis te verslaan. Gerrit wist jeugdspeler Mohannad te verslaan en Gert-Jan won van Frans.
Marijn blijft koploper, hij speelde extern tegen Groninger Combinatie.

Groet,
Pieter

– O – O – O –

Verslag ronde 6 dd 11-11-2022
In de interne offerde Tijmen in de opening 2 pionnen in zijn partij tegen Frans. Dat leverde al snel een groot overwicht op. Frans kon zijn stukken niet ontwikkelen en ging op een mooie manier mat.

Jeugdspelers Lucas van der Veen en Mohannad Al-Awlaqi speelden tegen elkaar. Ze waren snel klaar, volgende keer wel noteren jongens. Mohannad ging er met het punt vandoor.

Gerrit speelde met zwart tegen Pieter een oude variant van het Spaans, maar kon Pieter daarmee niet van de wijs brengen. Pieter won een pion en even later de partij.

Ilan den Haring had wit tegen Sander Bolhuis. en bereikte niet veel tegen het Scandinavisch van Sander. Toen hij een toren weggaf was het pleit snel beslecht en won Sander de partij.

Marijn blijft zonder te spelen koploper, maar Kees (die evenmin speelde vanwege een oneven aantal aanwezigen) en Tijmen naderen hem snel.

– O – O – O –

Verslag ronde 5 dd 28-10-2022
Marijn blijft koploper in de interne competitie aan de leiding. Frans versloeg Tobias. De twee jeugdspelers Ilan en Lucas moesten hun meerdere nog erkennen in respectievelijk Gerrit en Sander.

– O – O – O –

Verslag ronde 4 dd 21-10-2022
Marijn wint van Tijmen, Kees nu op plaats 2.

Vrijdag 21 oktober speelden we de 4e ronde van de interne competitie. In verband met de herfstvakantie waren er veel afmeldingen. Uiteindelijk waren er om 8 uur 7 leden op de club. Frans werd door de laptop als oneven speller aangewezen, en mocht/moest dus toekijken.

De nummers 1 en 2 na de derde ronde, Marijn en Tijmen, speelden tegen elkaar. Marijn speelde met zwart. In een Italiaanse partij met c3 en d3 ging Tijmen iets te enthousiast te werk, en leverde een stuk in. Compensatie was er nauwelijks, en Marijn ronde soepel af naar winst.

Kees naderde Marijn op de ranglijst door nieuwkomer Sander Bolhuis in een Scandinavische partij te verslaan. Sander sloot in een vroeg stadium zijn loper in met e6, en kwam gedrukt te staan. Toen hij de stelling opende met e5 wikkelde Kees af naar een gewonnen stelling (zie foto). Mat of dameverlies was niet meer te voorkomen.

Lucas speelde tegen Gerrit. Hij won een pion, maar Gerrit had het loperpaar en de open d-lijn. Dat bleek belangrijker, en al gauw won Gerrit een stuk en een toren. Daarna was de partij snel voorbij.

– O – O – O –

Verslag ronde 3 dd 07-10-2022
Jeugdspelers jagen gevestigde schakers de stuipen op het lijf.

Afgelopen vrijdag werd de derde ronde van de interne competitie gespeeld. De jeugdleden Lucas van der Veen en Mohannad Al-Awlaqi deden voor het eerst bij de senioren mee. Ze waren meteen ingedeeld tegen de twee hoogst geëindigden van het laatste seizoen, Lucas tegen Kees Praagman, en Mohannad tegen Pieter Doller.

In een Weense partij was Kees als zwartspeler veel te optimistisch en ging voor een dubieuze pionwinst. Dat bracht hem na een paar goede zetten van Lucas in een lastige situatie. Jammer genoeg raakte Lucas het spoor bijster en verspeelde zijn voordeel in een paar zetten en werd daarna pardoes mat gezet. Mohannad speelde met wit een mooie opening tegen Pieter, met veel verwikkelingen. Door een fraaie matwending raakte Pieter een volle toren kwijt. De witte koning stond nog wel in het midden, maar dat was niet echt gevaarlijk. Maar toen raakte Mohannad zich verrassen door een paardvorkje op koning en dame en direct daarna door een mat wending.

Tijmen Hofstra won met zwart van Gerrit Bies, en Aldert-Jan Keessen van Robin Bos. Marijn Swemmer won van koploper Tobias van Essen en nam daarmee de leiding over, voor Tijmen Hofstra.

Uit de partij van Tobias tegen Marijn komt de volgende stelling. Marijn heeft net verrassend zijn paard van e4 naar d2 gespeeld.

Tobias van Essen – Marijn Swemmer
7 oktober 2022, 3e ronde interne
Stand na 29…. Pe4-d2.

Zwart stond al gewonnen, maar volgens Stockfish was Pe4xc3 veel sterker.

Er dreigt nu Df1 met mat. Tobias speelde 30 Ld2x, en ging mat na 30.. Df2 31 Kh1 Df1 32Tf1x Tf1x.

Beter is Kh1, maar ook dan staat zwart veel beter.

– O – O – O –

Verslag ronde 2 dd 30-09-2022
Tobias nieuwe koploper

Door extreem veel afmeldingen zijn afgelopen vrijdag slechts 2 partijen gespeeld voor de interne competitie.
Ons 17-jarige talent Tobias uit Haulerwijk is na zijn overwinning op Gerrit bij de koploper geworden. In een Schotse partij won hij het paard loper eindspel.

Pieter verloor bijna van Robin. In een Franse opening kwam hij slecht uit de opening door te voortvarend ten aanval te trekken. Na stuk verlies tegen 2 pionnen werd, leek een overwinning van Robin een kwestie van tijd.
In bijgaande stelling had Robin met Ph4 de partij kunnen beslissen. Er dreigt Dg2 mat en na gxh4 valt na Dg4+ de toren op d1. Zwart speelde Ph6 en om 11.30 uur werd uiteindelijk remise beklonken.Pieter Wit: Kg1, Dc5, Td1, pionnen a2, b3, f2, g3, h2
Robin Zwart: Kh7, De4, Te7, Pf5, pionnen a7, b7, g6

– O – O – O –

 
Verslag ronde 1 dd 16-09-2022
Witspelers succesvol

Bij de eerste ronde van de interne competitie wisten alle witspelers hun partij te winnen.
Tijmen Hofstra wist zijn succesreeks van de afgelopen twee weken een vervolg te geven door van het nieuwe lid Robin Bos te winnen. Tijmen offerde voortvarend een stuk, en in het vervolg raakte Robin het spoor bijster.

Frans Huisman nam het op tegen Gerrit Bies, die na jaren afwezigheid liet zien het spel nog niet verleerd te zijn. Frans raakte een pion achter, had wel wat compensatie, maar leverde toen ook nog een stuk in. Dat was teveel, winst voor Gerrit dus.

Het nieuwe lid Aldert-Jan Keessen speelde met zwart tegen Kees Praagman, de clubkampioen van vorig jaar. In een ingewikkelde stelling leverde hij een kwaliteit in tegen een pion. Na dameruil bleek in het eindspel dat de toren en koning van Kees sterker waren dan de loper en de koning van Aldert-Jan.

In de partij tussen de nummers 2 en 3 van vorig seizoen, Pieter Doller en Marijn Swemmer opende Marijn met het Siciliaans gambiet. Hij kreeg behoorlijke compensatie voor de pion. Een onnauwkeurigheid van Pieter dwong hem tot een stukoffer. Weliswaar had 3 pionnen voor het stuk, maar de onveilige positie van zijn koning werd Pieter uiteindelijk fataal.

Na de eerste ronde gaat Marijn aan kop, gevolgd door Gerrit, Tijmen en Kees.
 

– O – O – O –