Verslagen Interne competitie 2022-2023

Met enige regelmaat wordt er een verslag gemaakt van de speelavonden van de Interne Competitie. Deze zijn hieronder te bekijken. Veel leesplezier.

– O – O – O –

Verslag ronde 8 dd 25-11-2022
In de interne competitie is kampioen Kees koploper geworden, hij passeerde de niet spelende Marijn. Mohannad wist knap remise te spelen tegen Sander Bolhuis. Pieter won met een mooie koningsaanval van Tobias en Frans won snel van Lucas door een fout in de opening.

Groet,
Pieter

– O – O – O –

Verslag ronde 7 dd 18-11-2022
In de interne competitie steeg Huib naar de 4de plaats door nieuwkomer Sander Bolhuis te verslaan. Gerrit wist jeugdspeler Mohannad te verslaan en Gert-Jan won van Frans.
Marijn blijft koploper, hij speelde extern tegen Groninger Combinatie.

Groet,
Pieter

– O – O – O –

Verslag ronde 6 dd 11-11-2022
In de interne offerde Tijmen in de opening 2 pionnen in zijn partij tegen Frans. Dat leverde al snel een groot overwicht op. Frans kon zijn stukken niet ontwikkelen en ging op een mooie manier mat.

Jeugdspelers Lucas van der Veen en Mohannad Al-Awlaqi speelden tegen elkaar. Ze waren snel klaar, volgende keer wel noteren jongens. Mohannad ging er met het punt vandoor.

Gerrit speelde met zwart tegen Pieter een oude variant van het Spaans, maar kon Pieter daarmee niet van de wijs brengen. Pieter won een pion en even later de partij.

Ilan den Haring had wit tegen Sander Bolhuis. en bereikte niet veel tegen het Scandinavisch van Sander. Toen hij een toren weggaf was het pleit snel beslecht en won Sander de partij.

Marijn blijft zonder te spelen koploper, maar Kees (die evenmin speelde vanwege een oneven aantal aanwezigen) en Tijmen naderen hem snel.

– O – O – O –

Verslag ronde 5 dd 28-10-2022
Marijn blijft koploper in de interne competitie aan de leiding. Frans versloeg Tobias. De twee jeugdspelers Ilan en Lucas moesten hun meerdere nog erkennen in respectievelijk Gerrit en Sander.

– O – O – O –

Verslag ronde 4 dd 21-10-2022
Marijn wint van Tijmen, Kees nu op plaats 2.

Vrijdag 21 oktober speelden we de 4e ronde van de interne competitie. In verband met de herfstvakantie waren er veel afmeldingen. Uiteindelijk waren er om 8 uur 7 leden op de club. Frans werd door de laptop als oneven speller aangewezen, en mocht/moest dus toekijken.

De nummers 1 en 2 na de derde ronde, Marijn en Tijmen, speelden tegen elkaar. Marijn speelde met zwart. In een Italiaanse partij met c3 en d3 ging Tijmen iets te enthousiast te werk, en leverde een stuk in. Compensatie was er nauwelijks, en Marijn ronde soepel af naar winst.

Kees naderde Marijn op de ranglijst door nieuwkomer Sander Bolhuis in een Scandinavische partij te verslaan. Sander sloot in een vroeg stadium zijn loper in met e6, en kwam gedrukt te staan. Toen hij de stelling opende met e5 wikkelde Kees af naar een gewonnen stelling (zie foto). Mat of dameverlies was niet meer te voorkomen.

Lucas speelde tegen Gerrit. Hij won een pion, maar Gerrit had het loperpaar en de open d-lijn. Dat bleek belangrijker, en al gauw won Gerrit een stuk en een toren. Daarna was de partij snel voorbij.

– O – O – O –

Verslag ronde 3 dd 07-10-2022
Jeugdspelers jagen gevestigde schakers de stuipen op het lijf.

Afgelopen vrijdag werd de derde ronde van de interne competitie gespeeld. De jeugdleden Lucas van der Veen en Mohannad Al-Awlaqi deden voor het eerst bij de senioren mee. Ze waren meteen ingedeeld tegen de twee hoogst geëindigden van het laatste seizoen, Lucas tegen Kees Praagman, en Mohannad tegen Pieter Doller.

In een Weense partij was Kees als zwartspeler veel te optimistisch en ging voor een dubieuze pionwinst. Dat bracht hem na een paar goede zetten van Lucas in een lastige situatie. Jammer genoeg raakte Lucas het spoor bijster en verspeelde zijn voordeel in een paar zetten en werd daarna pardoes mat gezet. Mohannad speelde met wit een mooie opening tegen Pieter, met veel verwikkelingen. Door een fraaie matwending raakte Pieter een volle toren kwijt. De witte koning stond nog wel in het midden, maar dat was niet echt gevaarlijk. Maar toen raakte Mohannad zich verrassen door een paardvorkje op koning en dame en direct daarna door een mat wending.

Tijmen Hofstra won met zwart van Gerrit Bies, en Aldert-Jan Keessen van Robin Bos. Marijn Swemmer won van koploper Tobias van Essen en nam daarmee de leiding over, voor Tijmen Hofstra.

Uit de partij van Tobias tegen Marijn komt de volgende stelling. Marijn heeft net verrassend zijn paard van e4 naar d2 gespeeld.

Tobias van Essen – Marijn Swemmer
7 oktober 2022, 3e ronde interne
Stand na 29…. Pe4-d2.

Zwart stond al gewonnen, maar volgens Stockfish was Pe4xc3 veel sterker.

Er dreigt nu Df1 met mat. Tobias speelde 30 Ld2x, en ging mat na 30.. Df2 31 Kh1 Df1 32Tf1x Tf1x.

Beter is Kh1, maar ook dan staat zwart veel beter.

– O – O – O –

Verslag ronde 2 dd 30-09-2022
Tobias nieuwe koploper

Door extreem veel afmeldingen zijn afgelopen vrijdag slechts 2 partijen gespeeld voor de interne competitie.
Ons 17-jarige talent Tobias uit Haulerwijk is na zijn overwinning op Gerrit bij de koploper geworden. In een Schotse partij won hij het paard loper eindspel.

Pieter verloor bijna van Robin. In een Franse opening kwam hij slecht uit de opening door te voortvarend ten aanval te trekken. Na stuk verlies tegen 2 pionnen werd, leek een overwinning van Robin een kwestie van tijd.
In bijgaande stelling had Robin met Ph4 de partij kunnen beslissen. Er dreigt Dg2 mat en na gxh4 valt na Dg4+ de toren op d1. Zwart speelde Ph6 en om 11.30 uur werd uiteindelijk remise beklonken.Pieter Wit: Kg1, Dc5, Td1, pionnen a2, b3, f2, g3, h2
Robin Zwart: Kh7, De4, Te7, Pf5, pionnen a7, b7, g6

– O – O – O –

 
Verslag ronde 1 dd 16-09-2022
Witspelers succesvol

Bij de eerste ronde van de interne competitie wisten alle witspelers hun partij te winnen.
Tijmen Hofstra wist zijn succesreeks van de afgelopen twee weken een vervolg te geven door van het nieuwe lid Robin Bos te winnen. Tijmen offerde voortvarend een stuk, en in het vervolg raakte Robin het spoor bijster.

Frans Huisman nam het op tegen Gerrit Bies, die na jaren afwezigheid liet zien het spel nog niet verleerd te zijn. Frans raakte een pion achter, had wel wat compensatie, maar leverde toen ook nog een stuk in. Dat was teveel, winst voor Gerrit dus.

Het nieuwe lid Aldert-Jan Keessen speelde met zwart tegen Kees Praagman, de clubkampioen van vorig jaar. In een ingewikkelde stelling leverde hij een kwaliteit in tegen een pion. Na dameruil bleek in het eindspel dat de toren en koning van Kees sterker waren dan de loper en de koning van Aldert-Jan.

In de partij tussen de nummers 2 en 3 van vorig seizoen, Pieter Doller en Marijn Swemmer opende Marijn met het Siciliaans gambiet. Hij kreeg behoorlijke compensatie voor de pion. Een onnauwkeurigheid van Pieter dwong hem tot een stukoffer. Weliswaar had 3 pionnen voor het stuk, maar de onveilige positie van zijn koning werd Pieter uiteindelijk fataal.

Na de eerste ronde gaat Marijn aan kop, gevolgd door Gerrit, Tijmen en Kees.
 

– O – O – O –