Verslagen Jeugdcompetitie voorjaar 2023

Hoi,

Met enige regelmaat wordt er een verslag gemaakt van de speelavonden van de Jeugdcompetitie. Deze zijn hieronder te bekijken. Veel leesplezier.

Alle uitslagen en de standen zijn hier te vinden: Jeugdcompetitie voorjaar 2023.

– O – O – O –

Verslag ronde 12 dd 26-05-2023
De jeugdavond van Schaakclub Leek was deze keer een hele bijzondere, namelijk de laatste van het seizoen! Vrijwel alle jeugdleden, en ouders, waren aanwezig om het schaakseizoen gezamenlijk af te sluiten.

Het eerste gedeelte van de avond bestond uit het spelen van allerlei bord- en kaartspellen, die de jeugdleden hadden meegenomen.
Tussendoor even snel wat zoetige lekkernijen eten en daarna werd het tijd voor een schaakquiz! Vragen over bekende schakers, schaakproblemen en spelregels; er kwam van alles aan bod. En wil je deze nog een keer bekijken klik dan hier.

Na de quiz volgde de prijsuitreiking.
Iedere schaker ontving een medaille voor hun deelname aan de voorjaarscompetitie.
De grote winnaar (en clubkampioen) is Justin Verlaan, hij wist voor te blijven op Jordyn van Keulen en Roel van der Ploeg.

Justin Verlaan
Jordyn van Keulen
Roel van der Ploeg

Hieronder nog wat meer mooie foto’s van deze gezellige avond. Wanneer je op een foto staat en dat liever niet wilt, mail dan even naar de webmaster (webm@schaakclubleek.nl), dan past hij het aan. 

Groeten,
Sander Bolhuis

– O – O – O –

Verslag ronde 11 dd 12-05-2023
Jeugdschakers Westerkwartier weer goed op dreef.

Afgelopen vrijdagavond kwamen de jeugdspelers van schaakclub Leek na een vakantie van twee weken weer bijeen in De Balkhoeve om hun schaakkennis uit te breiden en tegen elkaar te schaken.
De avond begon met de analyse van de zesde schaakpartij tussen Ding en Nepomniachtchi van het WK 2023. Na deze analyse volgden twee schaaklessen over de vrijpion en materiaal winnen.

Na de lessen werden de spelers door de computer ingedeeld en konden de partijen beginnen. Het was een avond vol spannende partijen, waarbij Hidde en Ivan aan elkaar gewaagd bleken en na een intense strijd uiteindelijk remise speelden. Justin, Leonard, Roel, Pepijn, Milan, Jesse, Jip en Ruben wisten hun partijen te winnen.

Al met al was het een geslaagde avond voor de jeugdafdeling van schaakclub Leek. Het is mooi om te zien dat deze jonge spelers zo enthousiast bezig zijn met schaken en dat ze elkaar steeds beter weten uit te dagen en te verbeteren.

Groeten,
Jan Arie Stokhorst

– O – O – O –

Verslag ronde 10 dd 21-04-2023
Mat zetten, bordvisie en competitie.

Afgelopen vrijdagavond was er weer een mooie opkomst van 16 jeugdleden waaronder Ruben en Vincent die allebei even een avondje meekeken.

Tijdens het eerste half uur leerde Tobias bij de Paard groep hoe ze hun tegenstander op de juiste manier schaakmat moesten zetten. Sander gaf vanavond een herhalingsles over bordvisie aan de Loper groep. In beide groepen werd door de deelnemers goed meegedaan en hadden ze veel aandacht voor de les.
Na de schaaklessen werd er uiteraard ook weer competitie gespeeld waar ook vanavond weer hele mooie partijen uitkwamen.

Ruben speelde zijn eerste partij gelijk tegen Justin, de huidige koploper van de competitie, en dat ging hem niet slecht af. De partij was spannend tot aan het eindspel waar de twee heren nog steeds gelijk stonden. Uiteindelijk eindigde de partij in remise, omdat beide spelers de partij niet meer konden winnen. Mooi gespeeld allebei!

Eindspel van de partij tussen Ruben en Justin

Leonard bleek vanavond te sterk te zijn voor Roel en versloeg hem mooi in het middenspel. Samuël en Tobias hadden ook een spannende partij, waarbij Tobias telkens net iets beter stond, maar hij wel goed moest oppassen op aanvallen vanuit Samuëls kant. Uiteindelijk lukte het Tobias om zijn voordelen te benutten en won hij de partij.

Thijs bleek te sterk voor Sofie en versloeg haar mooi in de opening.
Lucas en Elise hadden tijdens hun partij gelijke kansen. Uiteindelijk kwam Elise toch iets beter te staan, maar door herhaling van zetten is de partij uiteindelijk toch in remise geëindigd. Stanley en Pepijn begonnen allebei goed. Ze hadden wisselende kansen. Uiteindelijk moest Stanley toch het hoofd buigen voor de meer ervaren Pepijn.

Nieuwkomer Vincent speelde vanavond zijn partij tegen Hidde. Beiden kwamen goed uit de opening, maar in het middenspel kwam Hidde toch beter te staan door een gevaarlijke aanval uit te voeren op Vincent zijn koningsstelling. Helaas gaf Hidde een paar zetten later zijn dame weg waardoor het hem toch niet lukte om van Vincent te winnen.

Partij tussen Vincent en Hidde

Emma en Tobin waren van alle partijen het langst bezig. Tobin kwam na verloop van tijd beter te staan, maar het lukte hem toch niet om Emma mat te zetten. Uiteindelijk besloot de schaaktrainer aan het eind van de avond dat Tobin de partij toch gewonnen had vanwege zijn overwicht aan stukken.

Groeten,
Sander Bolhuis
Jan Arie Stokhorst
Gert-Jan Ris
Tobias van Essen

– O – O – O –

Verslag ronde 9 dd 14-04-2023
Afgelopen vrijdag hadden wij een mooi even aantal van 16 jeugdschakers.
Nieuw was hier Bodhi die even een avondje meekwam kijken.

Tijdens de lessen besteedde Jan-Arie met de Paard groep aandacht aan het Patgevaar (remise) en Sander legde de Loper groep alles uit over het bordvisie.

Na de lessen werd er natuurlijk ook weer een ronde van de competitie gespeeld waar hele spannende partijen uitkwamen.

Joryn en Justin streden vanavond om de eerste plek in het klassement en speelde een spannende partij waar Justin in het eindspel de beste kansen had, maar uiteindelijk niet kon voorkomen dat Jordyn zijn pion promoveerde na een dame en daarmee de partij won.

Pascal en Bodgan waren heel snel klaar. Bodgan zijn stukken werkten goed samen en daardoor kon hij Pascal op een hele mooie manier mat zetten.

Leonard en Roel hadden een spannende partij, maar uiteindelijk wist Leonard Roel toch mat te zetten.

Bij de partij tussen Thijs en Pepijn waren er wisselende kansen. De ene keer stond Pepijn beter en de andere keer stond Thijs beter. Aan het eind van hun partij konden beide jongens mat in 1 geven, maar Thijs was op dat moment aan de beurt en zette Pepijn mat net voordat Pepijn hem mat kon zetten.

Stanley en Samuël waren het langst van iedereen bezig en hoewel Stanley eerst beter stond kon hij uiteindelijk toch niet van Samuël winnen.

Tijdens de partij van Elise en Sofie stond Sofie een dame en een loper voor, maar het lukte haar uiteindelijk toch niet om Elise mat te zetten. Uiteindelijk is de partij in remise geëindigd door herhaling van zetten.

Hidde had tijdens zijn partij met Josephine een heel mooi plan om haar mat te zetten, maar hij vergiste zich in de zetten die hij speelde, waardoor het er toch niet van kwam. Josephine wist nog een toren te winnen en maakte de partij hiermee wel spannend, maar uiteindelijk wist Hidde toch nog van Josephine te winnen.

Jip stond in zijn eindspel tegen nieuwkomer Bodhi met een dame, toren, loper en wat pionnen totaal gewonnen. Het zag er voor Bodhi met alleen nog maar een koning niet heel goed uit, maar na een toren zet van Jip bleek de zwarte koning die niet aangevallen stond nergens meer heen te kunnen, waardoor het dus pat eindigde. Toch een mooie partij gespeeld Jip! En Bodhi goed weggekomen!

Groeten,
Tobias

– O – O – O –

Verslag ronde 8 dd 31-03-2023
Hallo,

Afgelopen vrijdag was het weer een drukte van belang bij het jeugdschaken. Het was ook alweer de achtste ronde van de (jeugd)competitie. Maar hieraan voorafgaand werd er, zoals op elke schaakavond, natuurlijk schaakles gegeven door de schaaktrainers.

Bij de Paard groep stond bordvisie op het programma. In een aantal stellingen wordt dan met elkaar bekeken wat de beste route is voor een stuk om of een stuk te gaan slaan, danwel om te verdedigen. Best moeilijk natuurlijk, maar daar kwamen de kinderen, soms met wat hulp van Sander, in de meeste gevallen wel uit.

Jan Arie had deze keer de Loper groep onder zijn hoede. In deze les ging hij wat verder in op het verdedigen. Daarnaast had hij ook een hele mooie oefening om zelf een stelling op te zetten waarbij een of meerdere stukken aangevallen werden. Makkelijk was dat niet altijd, maar wel erg leuk en zeer leerzaam.

Na het lesgeven is er natuurlijk ook weer voor de competitie gespeeld. Tijdens deze ronde werd met de schaakklok gespeeld, waardoor de jeugdleden nu heel erg onder tijdsdruk moesten spelen, maar ondanks dat waren er toch mooie partijen uit gekomen.

Justin won na een spannende partij van Tobias en versterkt hiermee zijn koppositie boven Jordyn en Bodgan. Jordyn bleek na een spannende partij te sterk te zijn voor Roel en heeft door deze overwinning de 2e plek van Bodgan overgenomen in het klassement.

Pascal en Leonard waren al snel klaar met hun partij waar Pascal Leonard op een hele mooie manier mat heeft gezet. Nieuwkomer Sofie speelde vanavond haar derde partij en pakte helaas haar eerste nederlaag tegen Daan die toch te sterk voor haar bleek.

Stanley zat in zijn partij tegen Milan er heel erg op te letten dat hij niet door de tijd heen zou gaan en nam toen verkeerde beslissingen in zijn partij. Samuël won van Emma die soms net iets te lang nadacht over haar zetten waardoor ze uiteindelijk door haar tijd heen ging.

In een spannende partij wist Elise met nog maar 50 seconden op de klok uiteindelijk toch nog van Lucas te winnen door hem op een hele mooie manier toch nog mat te zetten. Ook Jip speelde vanavond zijn 3e partij in de competitie, maar de meer ervaren Pepijn bleek toch iets te sterk voor Jip.

Nieuwkomer Hidde was vanavond oneven en schaakte tegen schaaktrainer Tobias. Hij maakte het de schaaktrainer niet makkelijk en bleef gedurende de hele partij druk zetten op Tobias zijn stelling. Uiteindelijk gaf hij toch een stuk weg waardoor het hem toch niet lukte om van de schaaktrainer te winnen.

Groeten,
Sander Bolhuis,
Gert-Jan Ris,
Jan-Arie Stokhorst,
Tobias van Essen.

– O – O – O –

Prev