Leek 1

Sc Leek heeft twee teams die in de NOSBO competie meedoen. Leek 1 speelt in de Hoofdklasse A en Leek 2 in de 2e klasse A.

De verslagen (en foto’s) van Leek 1 staan op deze pagina en die van Leek 2 zijn hier te vinden.

Speelschema Leek 1 seizoen 2019-2020:

RondeDagDatumThuisteamUitteam
r1vr18 okt 2019Leek 1SISSA 1
r2do14 nov 2019Groninger Combinatie 2Leek 1
r3vr06 dec 2019Leek 1Middelstum 1
r4vr17 jan 2020Leek 1Lewenborg 1
r5vr14 feb 2020Van der Linde 1Leek 1
r6vr20 mrt 2020Leek 1Bedum 1
r7vr08 mei 2020Assen 1Leek 1

Stand na 5 ronden:

Alle uitslagen en standen zijn te bekijken op de site van de NOSBO: Uitslagen en Standen.

 

Verslagen Leek 1 seizoen 2019-2020:

Schaakclub Leek stevig op de derde plaats – Ronde 4 (17-01-2020)
Het eerste team van de schaakclub Leek behaalde afgelopen vrijdag een goede 5,5 – 2,5 overwinning tegen Lewenborg 1.

Op papier waren de teams gelijkwaardig, en beiden misten een topspeler. Tijmen Hofstra scoorde als eerste een vol punt, na een speculatieve mataanval in een stelling met een toren minder. Veldman was tevreden met een remise tegen een leeftijdsgenoot.

Koole nam een gambiet van zijn tegenstander aan en voerde de pluspion in gedegen stijl naar de winst. Bij de 2,5 – 0,5 voorsprong bood Doller remise aan, wat zijn tegenstander accepteerde om te voorkomen dat hij na een afgeslagen aanval in een mindere stelling terecht zou komen. Johnny Albadeen won een stuk en liet zijn tegenstander daarna kansloos. Keizer gaf zijn partij op toen hij mat door Dame en Toren niet meer kon voorkomen. Issa Albadeen bracht een eindspel met Paard tegen Loper koel tot een remisestelling. De mooiste partij van de avond was die aan bord 1, waar Westerlaan zijn tegenstander langzaam maar zeker in de verdrukking bracht. Door een dreigende promotie van een vrijpion moest die zijn toren geven, waarna Westerlaan het materiaal voordeel rustig uitbuitte.
Leek 1 staat nu stevig derde met 6 punten uit 4 wedstrijden, achter de beide koplopers SISSA 1 en Assen 1. De nummer 4 heeft 3 punten, zodat er een gat met de rest is geslagen.

Een week eerder werd Leek 1 in de beker met 3,5 – 0,5 uitgeschakeld door het topteam LOS, dat eerder Leek 2 had verslagen. Westerlaan noteerde als enige een remise, waar winst ook tot de mogelijkheden behoorde.  Kuiper deed dit seizoen voor de eerste keer mee, speelde goed, maar liet de winst op een gegeven moment glippen. Een stunt met 2 – 2 was mogelijk geweest, maar de klasse van de Groninger ex-studenten kwam toch weer bovendrijven.

Leekster schakers meedogenloos naar overwinning
Op vrijdag 6 december j.l. stond de schaakwedstrijd Leek 1 tegen Middelstum 1 op het programma. Op verzoek van Middelstum waren twee partijen vooruit gespeeld, wat leidde tot een tussenstand van 0,5 – 1,5. Na dit vriendelijke gebaar waren de Leeksters meedogenloos in de resterende zes partijen. Er werd niets meer weggegeven en in alle partijen gingen de Westerkwartierders door tot ze een vol punt bij konden schrijven. Het leverende een klinkende 6,5 – 1,5 overwinning op en daarmee een derde plek in de Hoofdklasse A. Johhny Albadeen overrompelde zijn tegenstander met een mataanval en mocht het zoet van de overwinning als eerste proeven. Westerlaan speelde deze keer aan bord 3 en maakte al vroeg een einde aan de illusies van zijn minder sterke tegenstander. Issa Albadeen had een pion geofferd voor een vrije lijn naar de vijandelijke koning en maakte daar ook gebruik van om die koning mat te zetten. In een eindspel van paarden en pionnen liet Tijmen Hofstra zijn pluspion na handig manoeuvreren doorlopen, en ook hier kon de tegenstander alleen maar naar kijken. Schaakkenner Koole bracht zijn tegenstander met actieve zetten langzaam tot de afgrond, en die zag in dat verder spelen uitzichtloos was. Er is altijd één partij die (veel) langer duurt dan de andere, en daarom op veel toeschouwers kan rekenen. Heijnen was in dit geval degene die rond half twaalf in een ingewikkeld eindspel, alle tegenkansen geneutraliseerd had, en op de volgende zet mat kon geven. Zijn tegenstander feliciteerde hem met de winst én de overwinning van het team als geheel. Teamleider Doller was blij met de winnersmentaliteit bij zijn schakers die deze avond bij alle zes tot succes leidde.

Schaakclub Leek verslaat Groninger Combinatie in Denksportcentrum
In de tweede ronde van de Hoofdklasse A mocht Leek 1 het in het Denksportcentrum “Jannes van der Wal” opnemen tegen de Groninger Combinatie 2. Leek speelde met twee invallers en had mede daardoor een gemiddeld lagere rating van 100 punten. Desondanks keerden de Westerkwartierders laat in de avond terug met een 5 – 3 overwinning op zak. Het begin was voor de Groninger Combinatie, dat aan de borden 3 en 8 overwinningen boekte. Na een goede remise van Martien Veldman, trokken Tijmen Hofstra en Issa Albadeen door mooie overwinningen de stand recht. Tijmen won een eindspel met torens en beiden een licht stuk op een wijze zoals hij dat van zijn schaaktrainer Mighiel de Jong had geleerd. Albadeen viel met veel stukken de vijandelijke koning aan en zette de tegenstander uiteindelijk midden op het bord mat. Na een vlugge blik op de twee topborden constateerde Frans Huisman dat een remise voldoende zou zijn voor de teamoverwinning, en bereikte dat ook. Daarna ging het snel, met winst voor Erwin Heijnen aan bord 1 en voor Bauke Koole aan bord 2. Leek 1 staat nu gedeeld derde met 2 uit 2. De loting voor de tweede ronde van de NOSBO-beker levert wederom een confrontatie Leek – LOS op. Nu is het Leek 1 dat het op vrijdag 10 januari 2020 in De Balkhoeve mag proberen.

Verzwakt Leek geen partij voor SISSA
In de hoofdklasse A van de NOSBO mocht Leek 1 het in de eerste ronde thuis opnemen tegen de torenhoge favoriet SISSA 1. Leek moest dit doen zonder de betere schakers Heijnen, Doller en Kuiper. Het verzoek om twee partijen vooruit te spelen, kon niet door de tegenstander gehonoreerd worden. Een verzwakt Leek met een gemiddelde rating van 1676, streed echter voor wat het waard was tegen SISSA met een gemiddelde rating van 1984, met aan bord 1 een FIDE-meester. De  7 – 1 nederlaag kwam dus niet onverwacht, maar de individuele prestaties van de Leeksters mochten er zijn. Zo speelde Johnny Albadeen een prima partij en kon in een stelling met meer materiaal, maar onder flinke druk, overtuigend remise aanbieden. Sander Westerlaan was na een slopend eindspel dicht bij de overwinning, totdat zijn tegenstander net op tijd in staat bleek om met zijn dame eeuwig schaak te geven: remise dus. Invaller en debutant Huib Matthijsse hield het tegen een 2000-plus schaker 37 zetten vol, en Bauke Koole maakt een prima come-back bij Leek tot dat ene foutje hem de partij kostte. De avond werd in gezelligheid afgesloten, wat in de wedstrijden met de (ex-)studentenclub SISSA altijd het geval is. SISSA is meteen koploper en Leek moet voorlopig genoegen nemen met de laatste plaats. Leek 1 speelt op donderdag 31 oktober 2019 de bekerwedstrijd uit tegen HSP/Veendam 3, en op donderdag 14 november in de volgende competitieronde tegen de Groninger Combinatie 2. Leek 2 schaakt op vrijdag 8 november in de Balkhoeve een bekerwedstrijd tegen LOS, dat een aantal sterke SISSA-schakers in de gelederen heeft.