BSK verslag 2022

Op zaterdag 9 april 2022 werd in samenlevingsschool De Stapsteen te Leek het Basisscholen Schaak Kampioenschap (BSK) gehouden voor scholen uit de gemeenten Westerkwartier en Noordenveld. Er deden 44 leerlingen van acht verschillende scholen mee. Tussen de partijen door was er gelegenheid om in de kantine even te ontspannen en wat lekkers te kopen.

Dat de kinderen van te voren goed geoefend hadden bleek wel want er werd zeer geconcentreerd en goed gespeeld. De eerste ronde werd er zonder klok gespeeld, zodat er nog even geen tijdsdruk was. De volgende rondes werd er wel met echte schaakklokken gespeeld, waardoor spanning nog verder opliep.

Toch lukte het de meeste kinderen om de concentratie vast te houden en partijen van hoog niveau te spelen. Doordat de computer steeds spelers van ongeveer gelijke sterkte bij elkaar zocht bleef het tot het einde toe spannend welke school zou winnen, en welke spelers het hoogste zouden eindigen.

Behalve de leerlingen vonden ook veel ouders het leuk om het toernooi te volgen, en dit kon prima vanachter de grote ramen op de gang. Na 7 spannende rondes was dan eindelijk de uitslag in de kantine, waar de bekers al klaar stonden. Evenals vorig toernooi (2020) won basisschool Rehoboth uit Oldekerk de eerste prijs en zij waren natuurlijk super blij wat ook duidelijk te horen was. De beste speler was Juri Vokjan van Basisschool Het Valkhof uit Roden. De prijs voor het beste meisje ging naar Alfina Rozenda van Rehoboth.

De scholen die het hoogst zijn geëindigd gaan door naar de volgende ronde op 21 mei, en wij wensen hen natuurlijk veel succes.

Hartelijke groet,

Jan Arie Stokhorst
Mede organisator BSK 2022 sc Leek

– O – O – O –