Leek II wint verdiend van Groninger Combinatie V

Afgelopen donderdag 26 jan. 2023 stond er opnieuw een uitwedstrijd tegen de Groninger Combinatie op het programma. Dit keer vertrok Leek II met Robin Bos, Huib Matthijse, Gert-Jan Ris en Sander Bolhuis naar het Denksportcentrum om het tegen GC V op te nemen. Het werd een ruime overwinning 3-1. Alleen Sander moest het punt aan zijn tegenstander laten.

Met nog twee ronden te gaan staat Leek II tweede in de groep, en kan bij winst in de resterende twee ronden tegen SISSA V (nu bovenaan) en SISSA IV (derde) nog kampioen worden. Zet hem op!
Kees.

Hieronder de bijdragen van de spelers.

Aan bord 1 natuurlijk Robin, die nog op 100% score staat. Zijn partij, met commentaar van zijn hand, staat onderaan deze pagina. Het naspelen waard.

Op het 2e bord speelde Huib met zwart tegen Johan Klunder. Het werd een nogal taai potje tegen een zwaar verdedigde tegenstander (hij kende mijn kwaliteiten natuurlijk…😬 ).
Maar goed. Een rustige ontwikkeling van stukken waarbij ik, na veel zetten, ten gunste van een behoorlijk overwicht in het centrum twee randpionnen verloor. Die had ik wel terug kunnen nemen, maar niet gedaan. Focus op het centrum en de aanval. Wel wat tricky misschien, maar hij moest steeds verder terug en door een niet geziene aanval met mijn paard verloor hij in een paardenruil een toren zodat ik het potje winnend kon afsluiten. Al met al een geslaagde avond in een gezellige ambiance.

Gert-Jan speelde aan bord 3 met wit tegen Wim Krijnen, geen onbekende. Het werd een bijzonder potje schaak. En net als tegen de meeste tegenstanders moet je ook tegenover Wim geen fouten maken. In een partij, waarbij de dames al snel het speelveld verlieten en de torens trouwens ook, kwam er al rap een eindspel op het bord (zie Stelling hieronder).

Zwart heeft een aantal zetten terug zijn paard geofferd tegen drie pionnen. De stand is vrijwel in evenwicht (volgens mijn schaakprogramma Hiarcs). Beide spelers moeten nog wel even de goede zetten blijven spelen, anders is het verloren.

Wim maakte hier een inschattingsfout. Hij speelt 28….f5 en verliest daardoor twee belangrijke pionnen. Na 29.Pf4 Lf7, 30.gfx e5, 31.Lf7x efx, 32.Kfx, staat wit een loper voor en nog slechts een pion minder. Ik speelde dit netjes uit en won op deze wijze het 2e punt voor Leek 2.

Sander speelde aan het 4e bord tegen Danny Staal (een bekende damspeler), die inviel voor Jane Kempenaar. De partij begon rustig met een Versnelde Draak in het Siciliaans. Na wat vechten voor controle op d6 kwam de witte loper op het vervelende veld b6, waar hij niet makkelijk weggejaagd kon worden.

In een poging zijn loper op f8 te heractiveren ging het mis na Te6, wit heeft teveel dreigingen.
Danny won een toren voor een paard en maakte de partij hierna vrij gemakkelijk af.

Door deze knappe 3-1 overwinning, draait Leek 2 nog steeds goed mee bovenin in de 2e klasse NOSBO.

Gert-Jan Ris
30-01-2023
 

– O – O – O –

 
Hieronder kun je de partij van Robin naspelen in de pgnviewer van Chesstempo.


https://www.schaakclubleek.nl/wp-content/plugins/rpb-chessboard/games/2023-01-26_Robin-Erwin.pgn


 

 
Voor een korte handleiding van de pgnviewer klik hier.

– O – O – O –