Leek I wint ternauwernood van DAC

In de vijfde ronde van de NOSBO-competitie speelde het eerste maandag 12 februari tegen DAC uit Delfzijl. Op papier een gemakkelijke tegenstander. Wij misten Erwin en Marijn, in hun plaats speelden Frans en Gert-Jan.

Pieter speelde al snel remise. Hij nam een remise aanbod aan in een stelling waarin hij achteraf veel beter bleek te staan. Op dat moment zag het er wel redelijk uit, Tijmen stond gewonnen en Bauke ook. Maar Kees en Sander stonden moeilijk tot verloren, aan de rest van de borden was nog niet veel aan de hand was en overwinningen van Bauke Koole en Tijmen Hofstra.

Bauke en Tijmen wonnen beiden snel, maar daarna keerde het tij. Aldert-Jan en Sander Westerlaan verloren van de 2 sterkste spelers van DAC. Gelukkig ontsnapte Kees aan mat en keerden de kansen op zijn bord, en kon hij het volle punt bijschrijven. Frans Huisman speelde een goede partij en kwam remise overeen in een iets betere stelling waardoor de stand 4-3 werd voor Leek.

Remise van Gert-Jan was nu genoeg om de overwinning voor Leek veilig te stellen. Maar Gert-Jan stond glad gewonnen en sloeg daarom een remise aanbod van zijn tegenstander af. Nadat hij twee keer de winnende voortzetting had gemist kwam Gert-Jan in een verloren toreneindspel terecht. Gelukkig voor ons wist hij hier op miraculeuze wijze nog remise uit te slepen en zo won Leek met 4,5-3,5.

Tijmen wist met zwart zijn partij te winnen door bijgaande stelling af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Na afruil van loper tegen paard creƫert zwart een vrijpion op de damevleugel, wit moet deze tegen houden en zwart heeft vrij baan op de koningsvleugel, dit is beslissend voor de overwinning.

Groeten,
Kees Praagman
 

– O – O – O –