Lastig eindspel

Een lastig eindspel, dat was het zeker in mijn partij tegen Eric Jansen in de laatste ronde van de externe competitiewedstrijd tegen SISSA 4 (24-03-2023). Bijkomende factor was dat ik moest winnen om er nog een gelijkspel uit te slepen voor Leek 2. De laatste zetten kun je hieronder naspelen in de pgnviewer van Chesstempo.

https://www.schaakclubleek.nl/wp-content/plugins/embed-chessboard/pgn4web/games /2023-03-24_Eric_Jansen-GJR.pgn

Een goede tegenstander ook. Had ruim 100 ratingpunten meer dan ik, bleek achteraf. Bijna de gehele partij was de stand in evenwicht, al vond ik dat zijn paard nou niet echt veel kon uitrichten. Mijn loper ook niet dus het moest van de torens komen, mijn favoriete onderdeel van het eindspel gelukkig, dus dat gaf hoop.

Zwart begint het spel open te breken op de h-lijn door 46.h4 te spelen. Een aantal zetten eerder had ik al f5 en g5 gespeeld en mijn Koning erbij gehaald om beide pionnen te kunnen ondersteunen. Achteraf een goed plan.

Zwart speelt 48.Tf4, waar mijn schaakengine aangeeft dat 48.Pc5 beter is. Maar speel de variant maar eens na, het wordt er niet eenvoudiger op. Mijn antwoord was in ieder geval prima, want met 48…Th7 is de h-lijn een mooi doelwit om binnen te vallen. Na 48…Pc5, nu wel, volgt mijn mooie loperzet naar c8. De loper dekt daar alle velden af (e6, d7, b7, a6) en dekt ook nog eens mijn pion op f5, niet geheel onbelangrijk.

Mijn tegenstander zat al in flinke tijdnood, wat hem ook opbrak: hij speelde na 50.Ke2 Tfh6 (altijd mooi) het ongelukkige 51.Txf5?? en gaf op. 51.Tg1 was veel beter, al blijft het ook dan voor wit een lastig eindspel. Ook voor zwart natuurlijk, al had ik er zin in om dit in de nachtelijke uurtjes uit te vechten. Dat was door deze blunder gelukkig niet nodig. Natuurlijk jammer voor mijn tegenstander, maar mooi voor ons want het licht in de zaal ging bijna uit (het was tegen 0.00 uur) en wij hadden een verdiend punt in de pocket.

 

Groeten, Gert-Jan

 

Voor een korte handleiding van de pgnviewer klik hier.

 

– O – O – O –