Verslagen Jeugdcompetitie 2023-2024

 

Met enige regelmaat wordt er een verslag gemaakt van de speelavonden van de Jeugdcompetitie. Deze zijn hieronder te bekijken. Veel leesplezier.

 • Verslag jeugdschaken 22-9-2023 23-09-2023 by Sander Bolhuis Categorie(ën): Jeugd, Verslagen
  Afgelopen vrijdag was het weer een gezellige en drukke jeugdavond bij Schaakclub Leek. De opkomst was groter dan gedacht, dankzij een aantal nieuwe gezichten. 24 jonge schakers begonnen de avond met een les over de ‘gouden regels’ (pion in het centrum, stukken ontwikkelen, rokeren) gegeven door jeugdbegeleiders Johnny en Tobias. Na de les werd één van de meest bekende schaakpuzzels getoond, gecomponeerd door Paul Morphy toen hij 10 jaar oud was. Wit aan zet, mat in 2   Na een half uurtje studeren begon ronde 1 van de interne jeugdcompetitie. Nieuwkomer Jelle Nat won op indrukwekkende zijn eerste partij, zijn dame en paard waren de stelling van Pascal Oussoren binnengedrongen en mat volgde snel. Nieuw lid Vincent Hut kwam tegenover sterke speler Jordyn van Keulen te zitten en moest uiteindelijk het onderspit delven. Ervaren speelster Elise Steendam behaalde een knappe overwinning tegen Samuël de Vries en Roel van der Ploeg gaf in een sportief gebaar de winnende zetcombinatie door aan zijn tegenstander Thijs de Vries; klasse!      
 • Verslag jeugdschaken 15-9-2023 18-09-2023 by Sander Bolhuis Categorie(ën): Jeugd, Verslagen

  Afgelopen vrijdag was alweer de tweede jeugdavond van dit seizoen. Omdat we wat later begonnen dan normaal werden er deze avond nog even geen lessen gegeven. In plaats daarvan mochten de jeugdleden de hele avond partijen tegen iemand naar keuze spelen of zelf werken uit hun schaakboekje. Er werden veel leuke partijen gespeeld met zwaar bevochten overwinningen. – Schaaktrainer Tobias

 • Grote opkomst bij eerste clubavond 10-09-2023 by Kees Praagman Categorie(ën): Intern, Jeugd, Senioren, Verslagen

  Afgelopen vrijdag trapte Schaakclub Leek af met de eerste jeugdavond van het seizoen!
  De ouders waren een dag eerder ook al onder de pannen vanwege een ouderavond.

  Er werd afgeweken van het normale les/speelschema en het doel was om zoveel mogelijk partijen met elkaar te spelen. Ondanks de afleiding van wilde vakantieverhalen won nieuw lid Jesse Groen zijn partij van leeftijdsgenoot Stanley Carhart. Clubkampioen Justin Verlaan won een mooie partij van gewaagde tegenstander Jordyn van Keulen. Een glas ranja bracht verkoeling in de warme Balkhoeve en jarige Samuël de Vries trakteerde met chocolade. Al met al weer een geslaagde avond!

  Na de jeugd begonnen de senioren aan de interne competitie. Na de eerste ronde gaan Gerrit Bies, Pieter Doller en Kees Praagman aan kop. Zij wonnen hun eerste partij. Kampioen van vorig jaar, Tijmen Hofstra, deelde het punt met eerste bord speler Aldert-Jan Keessen, de hoogste ratinghouder van de club. Sander Bolhuis en Jos Luchtenberg kampten met een defecte klok, en besloten daarom tot remise. Nieuwe leden Gerwin Fokkema en Sebastiaan de Jong moesten na zware strijd hun partij opgeven. Frans Huisman stond goed tegen Kees Praagman, maar miste een onmiddellijk winnende voortzetting, en moest zich tenslotte ondanks een wanhoopsoffensief gewonnen geven.

  Zwart had Le6-g4 gespeeld om het paard te pennen en zo pion e5 te verdedigen. Maar dat blijkt een grote fout: wit speelt toch Pf3xe5. Slaat zwart de dame op d1 met zijn loper (Lg4xd1) dan volgt Pe5xc6 schaak (door de toren op e1), en wit krijgt de dame terug en houdt een stuk meer over.

   

(jeugd,verslagen)