Update: online schaken, KNSB-beker en Massakamp

Nieuwsbrief no. 8 / 14-03-2021

Geachte leden en belangstellenden van de schaakclub Leek e.o.,

In deze nieuwsbrief aandacht voor een online schaaktoernooi a.s. vrijdag 19 maart, deelname aan de KNSB-beker, een massakamp met sc Roden, en een terugblik op twee gespeelde toernooien.

Online schaken.
We organiseren op vrijdag 19 maart a.s. om 19.30 uur een online schaaktoernooi, en doen dat deze keer via S.V.Leek op www.chess.com. We schaken met een tempo van 10 minuten per partij per persoon (plus een bonus van enkele seconden). Zowel de seniorenleden en de jeugdleden kunnen hier aan meedoen. Ook de senioren en jeugdleden van de schaakclub Roden kunnen deelnemen. Afhankelijk van het aantal deelnemers zal het toernooi tussen half 9 en half 10 uur ’s avonds afgelopen zijn. De jeugd kan zich dus meten met de senioren. De jeugd kan op www.chess.com ook veel leren door het maken van oefeningen en schaakopgaven.

KNSB-beker.
Het eerste team van de schaakclub Leek doet mee aan de online KNSB-bekercompetitie, dat op vijf zaterdagmiddagen gespeeld wordt. Voor Leek 1 doen mee: Erwin Heijnen, Bauke Koole, Kees Praagman, Tijmen Hofstra en Pieter Doller. In één poule zitten teams uit alle vijf klassen, waaronder LSG (Leiden) uit de Meesterklasse. Dat wordt een hele uitdaging dus, maar wel leuk om tegen landelijke toppers te schaken (lijkt mij). Andere tegenstanders zijn: MSV (Meppel), Eindhoven, Overschie (Rotterdam) en Woerden. In dit geval mag je als club en spelers blij zijn dat je geen fysieke uitwedstrijden hoeft te spelen.

Massakamp.
We hebben de schaakclub Roden uitgedaagd voor een massakamp, en die is bezig om minimaal acht schakers hiervoor te regelen. Als Leek hebben we dus ook minimaal acht schakers nodig (maar meer is beter). Wie mee wil doen kan dat doorgeven via de mail/app aan Pieter Doller (pieterdoller@live.nl). Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt de massakamp op een maandagavond en/of vrijdagavond eind maart 2021 gespeeld. Of er ook een massakamp tussen de jeugd van sc Roden en de jeugd de schaakclub Leek komt, wordt nog onderzocht.

Bovenstaande massakamp is online, maar ik heb de hoop nog niet opgegeven voor het spelen van partijen in De Balkhoeve. Zodra het is toegestaan, schaken we weer achter het bord. Het kan zijn dat dit voor de jeugd eerder geldt dan voor de senioren. We wachten de eerstvolgende persconferentie af.

Onlangs gespeelde online schaaktoernooien.
Op 19 februari j.l. is een toernooi gehouden met een langere bedenktijd van 25 minuten p.p.p.p. Kees Praagman bleek hier het beste in, gevolgd door Issa Albadeen en Ed Maliepaard. Vrijdag 4 maart 2021 waren het er vier ronden van 15 minuten plus 10 seconden per zet erbij. Uitslag: 1. Tijmen Hofstra 2. Kees Praagman en 3. Gert-Jan Ris. Deze onlinetoernooien werden gespeeld op www.lichess.org.

Tot slot.
Voor wie wat tijd over heeft: het Magnus Carlsen Invitational 2021. Gisteren (13/3), vandaag en morgen live te volgen op chess24.com. Ze beginnen elke dag om 17.00 uur. Hierbij de link naar het toernooi: klik hiervoor op de afbeelding hieronder. De moeite waard. Giri is de eerste dag goed begonnen, heeft van Carlsen gewonnen in de 4e ronde en staat bovenaan! Jorden van Foreest doet ook mee.

Met een vriendelijke groet,

Frans Huisman