Leek 1 boekt ruime zege op Groninger Combinatie

Op 11 oktober 2018 speelde het eerste team van de schaakclub Leek uit tegen tegen de Groninger Combinatie 2. Leek begon met een 1-0 voorsprong door een vooruitgespeelde partij van Pieter Doller. De voorsprong werd uitgebreid naar 3-0; Tijmen Hofstra won door 2 sterke vrijpionnen op de damevleugel, en Sander Westerlaan ving in het eindspel een loper. Rients Faber kwam in een gelijke stand remise overeen, en ook Erwin Heijnen speelde remise na 3 keer dezelfde stelling op het bord. Martien Veldman maakte het toren tegen paard eindspel vakkundig af. Issa Albadeen kwam na pion verlies in een verloren loper eindspel terecht, Frans Huisman haalde het laatste punt binnen door af te wikkelen naar een gewonnen pionnen eindspel, eindstand 6-2. Leek 1 staat nu tweede in Hoofdklasse A.

Tijmen Hofstra staat na de eerste avond om het Open Leekster Rapidschaakkampioenschap bovenaan met drie overwinningen en een remise. Vlak achter hem staan Doller, Veldman, Albadeen en Smedinga.  De NOSBO-bekerloting heeft als resultaat opgeleverd dat Leek 1 uit speelt tegen HSP/Veendam 4 en Leek 2 mag het thuis opnemen tegen het sterke Assen 1.

Eerste avond Open Leekster Rapidschaakkampioenschap op vrijdag 5 oktober 2018

De schaakclub Leek en omstreken organiseert op vrijdag 5 oktober aanstaande, de eerste van drie speelavonden om het Open Leekster Rapidschaakkampioenschap. Aan dit kampioenschap kunnen leden en niet-leden uit de regio Westerkwartier en Noordenveld meedoen. Voor de kampioen is er de titel Open Leekster Rapidschaakkampioen met de bijbehorende beker. Voor de beste thuisschaker uit de regio stelt de schaakclub een bijzondere schaakklok beschikbaar. Er worden per avond vier ronden geschaakt met een speeltempo van 20 minuten per persoon per partij. Het begint om 19.45 uur in de Balkhoeve te Leek, en aanmelden kan tussen 19.30 en 19.45 uur. De andere rapidschaakavonden zijn gepland op vrijdag 7 december 2018 en vrijdag 1 maart 2019.  De rapidschaakavonden zijn ook zeer geschikt voor mensen die een keer partijtjes tegen clubschakers en andere thuisschakers willen spelen. De deelname is gratis en het is niet verplicht om alle drie avonden aanwezig te zijn. 

Leek 1 ingedeeld in "Groningse" Hoofdklasse NOSBO

De Noordelijke Schaakbond heeft de competitie-indeling voor het seizoen 2018-2019 bekend gemaakt. Het eerste team van de schaakclub Leek is ingedeeld in de Hoofdklasse A met vrijwel alleen teams uit de provincie Groningen. Leek 1 begint op donderdag 11 oktober 2018 met een uitwedstrijd tegen de Groninger Combinatie 2. Op vrijdag 9 november wordt in de Balkhoeve de derby tegen Roden 1 gespeeld. Verder zijn er uitwedstrijden in de stad Groningen tegen SISSA 1 en Staunton 1, en een uitwedstrijd tegen promovendus Bedum 1. De andere thuiswedstrijden van Leek 1 zijn tegen promovendus Van der Linde 1 (Winschoten) en Middelstum 1.

Teamleider Pieter Doller kan beschikken over dezelfde schakers en invallers als in het vorige seizoen met verschillende opties voor uit- en thuiswedstrijden. Dus ook over de twee toppers die de ratinggrens van 2000 doorbroken hebben: Erwin Heijnen en Sander Westerlaan. De definitieve samenstelling van het vlaggenschip van de club wordt vastgesteld bij de Algemene Ledenvergadering op vrijdag 14 september 2018. Ook doet de schaakclub Leek mee met een viertal in de 2e klasse van de NOSBO. De interne competitie begint op vrijdag 7 september en loopt door tot en met eind mei 2019. 

Open Schaakavond op vrijdag 31 augustus 2018

De schaakclub Leek en omstreken houdt op vrijdag 31 augustus 2018 een Open Schaakavond in De Balkhoeve aan de Waezenburglaan 57 te Leek. Kinderen van 5 tot ca.15 jaar kunnen van 18.30 tot 19.30 partijtjes schaken, en strategische en tactische schaaktips krijgen. Voor de senioren en junioren vanaf ca.15 jaar, is er om 19.45 uur gelegenheid om in een poulevorm een aantal korte schaakpartijen te spelen tegen clubspelers en andere schakers van ongeveer gelijke sterkte. Het is eveneens mogelijk om een lange partij te schaken. Iedereen kan vrijblijvend meedoen aan deze Open Avond, er zijn geen kosten aan verbonden. De volwassen leden (mannen en vrouwen) van de schaakclub Leek e.o. komen uit het gehele Westerkwartier, maar ook uit de stad Groningen. Belangstellende schakers kunnen ook een week later (op 7 september) meedoen aan de eerste ronde van de interne competitie.

De schaakclub Leek is tevens voor haar groeiende jeugdafdeling op zoek naar schakende vrijwilligers die op de vrijdagavond een uurtje willen helpen bij het lesgeven aan jeugdschakers. Er is een lesmethode aanwezig en de schaakclub zorgt voor begeleiding van de vrijwilligers. Als u hiervoor interesse heeft, dan kunt u dat doorgeven via voorzitter@schaakclubleek.nl of een keer langs komen op een clubavond. 

Op zoek naar een nieuwe sport of hobby? Kom schaken bij de schaakclub Leek e.o.

Schaakclub Leek: "waar iedere schaker sport en ontspant"

Bij de schaakclub Leek wordt fanatiek schaken gecombineerd met gezelligheid. Iedere schaker uit Leek en omgeving kan op vrijdagavond terecht voor een mooie schaakpartij, om beter te leren schaken en om na te praten aan de bar. Op ieder niveau en op iedere leeftijd kan er geschaakt worden. Er doen bij de club zowel mannen als vrouwen mee.

Het schaakseizoen loopt van september tot juni; er is een externe en interne competitie, rapidcompetitie, snelschaken, massakamp, gongschaken, school-schaken en jeugdtoernooi. Leden zijn tegelijkertijd lid van de NOSBO en KNSB. Het eerste team speelt in de Hoofdklasse van de Noordelijke Schaakbond. Van 18.30 tot 19.30 uur is er jeugdschaken. Junioren en senioren spelen om 19.45 uur hun partijen. De speellocatie is De Balkhoeve bij de Lindenborg.

Kunt u schaken, maar is het er nooit van gekomen om echt te gaan schaken? U kunt gratis drie keer bij de club meedoen zonder verdere verplichtingen. Als u voor vrijdags 17.00 uur een mailtje stuurt aan secretaris@schaakclubleek.nl wordt u ingedeeld voor een partij in de interne competitie. Wij zien u graag!

Jeugdschaken

Jeugdschakers van 6 tot ca. 14 jaar kunnen om 18.30 uur komen om een aantal partijtjes te spelen en om schaakles te krijgen. Er zijn jeugdleiders aanwezig die uitleg geven over het jeugdschaken en gang van zaken. Bij de jeugd wordt gebruik gemaakt van de Stappenmethode, die kinderen (beter) leert schaken. Schaken is niet alleen een leuke sport, maar ontwikkelt ook het denkvermogen. Dus wil jij het eens proberen? Kom dan gerust langs met of zonder je ouders.

Prijzenregen bij jeugd schaakclub Leek

Aan het slot van het schaakseizoen 2017-2018 werden op vrijdag 25 mei onder tropische temperaturen de prijzen uitgereikt aan de jeugdschakers van de schaakclub Leek. In de laatste fase van het seizoen waren de kinderen verdeeld over een A- en een B-poule. Winnaar van de A-poule en daarmee Jeugdclubkampioen van de schaakclub Leek werd Julian Albadeen. Tweede prijzen waren er voor Joost Tuinman, Joris Stap en Maurice Hylkema. Derde plaatsen voor Koen van Zonneveld, Tobias van Essen en Jolie Albadeen. Lucas van der Veen werd eerste in de B-poule. Johan van der Velde, Job Schievink en Maisson Jozef wonnen een tweede prijs. De derde prijzen gingen naar Marc Tuinman, Jurriën Pals, Jasper Steenbergen, Floris de Vries en Rafaël Mulders. Na het gezamenlijk patat eten en de prijsuitreiking door de jeugdleiders JanArie Stokhorst en Teije Smedinga, was het tijd voor de groepsfoto en de zomerstop tot begin september.

Adrian Kuiper Snelschaakkampioen 2018

Als laatste schaakactiviteit van het seizoen 2017-2018 stond het Snelschaakkampioenschap voor leden van de schaakclub Leek op het programma. De spelers van Leek 1, aangevuld met de nummer twee van de interne competitie, speelden in de A-poule een dubbele ronde met een tempo van 3 minuten per partij plus een bonus van 2 seconden per zet. Adrian Kuiper bewees hier zeer goed in te zijn, want hij won al zijn 14 gespeelde partijen! De wisselbeker voor de Snelschaakkampioen 2018 ging dus terecht naar Adrian Kuiper. Op enkele punten achterstand volgden Tijmen Hofstra en Arjen Admiraal, de snelschaakkampioen van vorig jaar. In de B-poule was het tot en met de laatste ronde erg spannend en tenslotte eindigden Ed Maliepaard en Remmelt Hofstra allebei met 6 punten uit 10 partijen op de eerste plaats. Tetske Hofstra zat daar met 5,5 punt als derde vlak achter. Op vrijdag 1 juni wordt het schaakseizoen na de ALV feestelijk afgesloten.

Oostermoer wederom winnaar Drie Provinciën Gongschaaktoernooi

De schaakclub Leek en omgeving organiseerde ook in 2018 het Drie Provinciën Gongschaaktoernooi, waaraan sommige deelnemers al voor de veertigste keer meedoen. De Groningse, Friese en Drentse viertallenteams werden verdeeld over een A- en een B-poule. Leek was deze keer vertegenwoordigd met Leek 1, Oud Leek en Jong Leek. Leek 1 bestond volledig uit schakers die clubkampioen geweest zijn bij de schaakclub Leek. Bij Oud Leek deden een aantal ex-clubleden mee en Jong Leek bestond uit juniorenschakers van 16 tot 18 jaar. In de A-poule ging de strijd vooral tussen de titelverdedigers Oostermoer 1 en Leek 1. Beide teams wisten één keer van elkaar te winnen, maar aangezien Leek een punt liet liggen tegen Roden 1 én minder bordpunten had, ging de titel wederom naar de "Raspaardjes en Knol". In de B-poule was het tot en met de laatste ronde spannend. Oud Leek moest van Roden 2 winnen om dat team in wedstrijdpunten voorbij te gaan. Het werd echter een 2 - 2 gelijkspel, waardoor het viertal van Roden de nieuwe "gouden" wisselbeker van de B-poule mee naar huis mocht nemen. Jong Leek eindigde nog naast Oud Leek op de tweede plaats. De organiserende club nam de complimenten van de deelnemers voor de organisatie in ontvangst en kan terug kijken op een gezellig en sportief Gongschaaktoernooi 2018.