Prijzenregen bij jeugd schaakclub Leek

Aan het slot van het schaakseizoen 2017-2018 werden op vrijdag 25 mei onder tropische temperaturen de prijzen uitgereikt aan de jeugdschakers van de schaakclub Leek. In de laatste fase van het seizoen waren de kinderen verdeeld over een A- en een B-poule. Winnaar van de A-poule en daarmee Jeugdclubkampioen van de schaakclub Leek werd Julian Albadeen. Tweede prijzen waren er voor Joost Tuinman, Joris Stap en Maurice Hylkema. Derde plaatsen voor Koen van Zonneveld, Tobias van Essen en Jolie Albadeen. Lucas van der Veen werd eerste in de B-poule. Johan van der Velde, Job Schievink en Maisson Jozef wonnen een tweede prijs. De derde prijzen gingen naar Marc Tuinman, Jurriën Pals, Jasper Steenbergen, Floris de Vries en Rafaël Mulders. Na het gezamenlijk patat eten en de prijsuitreiking door de jeugdleiders JanArie Stokhorst en Teije Smedinga, was het tijd voor de groepsfoto en de zomerstop tot begin september.

Adrian Kuiper Snelschaakkampioen 2018

Als laatste schaakactiviteit van het seizoen 2017-2018 stond het Snelschaakkampioenschap voor leden van de schaakclub Leek op het programma. De spelers van Leek 1, aangevuld met de nummer twee van de interne competitie, speelden in de A-poule een dubbele ronde met een tempo van 3 minuten per partij plus een bonus van 2 seconden per zet. Adrian Kuiper bewees hier zeer goed in te zijn, want hij won al zijn 14 gespeelde partijen! De wisselbeker voor de Snelschaakkampioen 2018 ging dus terecht naar Adrian Kuiper. Op enkele punten achterstand volgden Tijmen Hofstra en Arjen Admiraal, de snelschaakkampioen van vorig jaar. In de B-poule was het tot en met de laatste ronde erg spannend en tenslotte eindigden Ed Maliepaard en Remmelt Hofstra allebei met 6 punten uit 10 partijen op de eerste plaats. Tetske Hofstra zat daar met 5,5 punt als derde vlak achter. Op vrijdag 1 juni wordt het schaakseizoen na de ALV feestelijk afgesloten.

Oostermoer wederom winnaar Drie Provinciën Gongschaaktoernooi

De schaakclub Leek en omgeving organiseerde ook in 2018 het Drie Provinciën Gongschaaktoernooi, waaraan sommige deelnemers al voor de veertigste keer meedoen. De Groningse, Friese en Drentse viertallenteams werden verdeeld over een A- en een B-poule. Leek was deze keer vertegenwoordigd met Leek 1, Oud Leek en Jong Leek. Leek 1 bestond volledig uit schakers die clubkampioen geweest zijn bij de schaakclub Leek. Bij Oud Leek deden een aantal ex-clubleden mee en Jong Leek bestond uit juniorenschakers van 16 tot 18 jaar. In de A-poule ging de strijd vooral tussen de titelverdedigers Oostermoer 1 en Leek 1. Beide teams wisten één keer van elkaar te winnen, maar aangezien Leek een punt liet liggen tegen Roden 1 én minder bordpunten had, ging de titel wederom naar de "Raspaardjes en Knol". In de B-poule was het tot en met de laatste ronde spannend. Oud Leek moest van Roden 2 winnen om dat team in wedstrijdpunten voorbij te gaan. Het werd echter een 2 - 2 gelijkspel, waardoor het viertal van Roden de nieuwe "gouden" wisselbeker van de B-poule mee naar huis mocht nemen. Jong Leek eindigde nog naast Oud Leek op de tweede plaats. De organiserende club nam de complimenten van de deelnemers voor de organisatie in ontvangst en kan terug kijken op een gezellig en sportief Gongschaaktoernooi 2018.

Pieter Doller clubkampioen 2017-2018

Pieter Doller is  Clubkampioen van de schaakclub Leek van het seizoen 2017-2018 geworden. Hij behaalde meerdere kampioenstitels bij de schaakclub Leek; de laatste dateerde echter van 2005. Doller versloeg in de tweede partij van de playoffs Johnny Albadeen en won zo met 1,5 tegen 0,5 . Johnny leverde in zijn eerste volledige seizoen een geweldige prestatie door als tweede in de sterk bezette interne competitie te eindigen. Adrian Kuiper won al zijn gespeelde partijen en werd Best off the Rest, maar was te vaak afwezig om bij de eerste twee te eindigen. De clubkampioen van het seizoen 2016-2017, Martien Veldman, wist toch weer keurig vierde te worden. Frans Huisman won zijn laatste partij en klom daardoor nog naar de vijfde plek. De nummers zes tot en met tien werden: Issa Albadeen, Tijmen Hofstra, JanArie Stokhorst, Henry Arriola en Ed Maliepaard. Rients Faber speelde zeven partijen voor de interne competitie, en verloor er geen één. Huib Matthijsse deed het met vijf maal winst, één remise en zes verliespartijen goed in zijn eerste seizoen als clubschaker. De interne competitie van het seizoen 2018-2019 begint op vrijdag 7 september 2018. 

Drie Provinciën Gongschaaktoernooi op vrijdagavond 18 mei 2018

Hierbij nodigen wij viertallen (van clubs of vriendenteams) uit voor het traditionele Drie ProvinciënGongschaaktoernooidat ook dit jaar door de schaakclub Leek zal worden georganiseerd. Het wordt gehouden op vrijdag 18 mei 2018 om 19.30 uur in De Balkhoeve aan de Waezenburglaan 57 te Leek. 
Er worden zes ronden GONG gespeeld van maximaal 25 minuten per ronde, met voor de eerste 40 zetten een bedenktijd van 15 seconden per zet, en voor de volgende zetten 5 seconden per zet. Er wordt gespeeld in teams van 4 personen die op basis van de resultaten van vorig jaar, en op speelsterkte worden ingedeeld in een A-, B- en C-poule (4 teams per poule) Ieder team in een poule schaakt twee keer tegen een ander team uit die poule (met wisselende kleuren). 
Er kunnen maximaal 12 teams meedoen (dan stopt het inschrijven). De inleg is vijf euro per team, waarmee de schaakclub Leek zorgt voor een prijs voor de poulewinnaars, én voor kaas, worst, enzovoort. Aanmelden kan via een mail met teamnaam en "globale gemiddelde rating" bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of tel: 0594519008 .

Leek stabiele middenmoter in Promotieklasse

De schaakclub Leek e.o. is in het seizoen 2017-2018 op een achtste plaats geëindigd in de Promotieklasse van de Noordelijke Schaakbond. Leek 1 begon met drie nederlagen, waarna drie maal op rij werd gewonnen. Ondanks verlies in de laatste drie wedstrijden werd de aansluiting met de middenmoot behouden en toonde Leek wederom aan dit schaakniveau goed aan te kunnen. De laatste twee wedstrijden vonden in een tijdsbestek van acht dagen plaats. Op vrijdagavond 6 april werd met 6 - 2 verloren van SISSA, met winstpartijen van Heijnen en Kuiper. Bij de gezamenlijke slotronde op zaterdagmiddag 14 april werd met dezelfde cijfers verloren van HSP/Veendam; nu met remises van Heijnen, Doller, Huisman en Johnny Albadeen. De laatstgenoemde gaat met Pieter Doller in de play-offs uitmaken wie zich kampioen 2017-2018 van de schaakclub Leek mag noemen. Ze spelen twee onderlinge partijen, waarbij een gelijke stand in het voordeel is van Doller omdat die het hoogst geëindigd is in de interne competitie. Albadeen plaatste zich afgelopen vrijdag definitief door zijn directe concurrent - en huidig clubkampioen - Veldman te verslaan. De andere schakers vervolgen de interne competitie voor de titel Best of the Rest, waarvoor Kuiper op dit moment de beste papieren heeft. Bij het meerdaagse Haren Challenger toernooi is Tijmen Hofstra op een gedeelde eerste plaats geëindigd. De junioren doen het dus erg goed bij de schaakclub Leek en bij het toenemende aantal jeugdschakers zit er ook weer het nodige talent aan te komen.

Leek niet opgewassen tegen Assen

Het eerste team van de schaakclub Leek speelde op vrijdag 16 maart tegen het tweede team van Assen, één van de grootste verenigingen van het Noorden. De Leeksters verloren deze uitwedstrijd met 2,5 tegen 5,5 , waarin de volgende partijen gespeeld werden.  Hofstra speelde in een mooie aanvalsstelling niet de juiste zetten en verloor na kwaliteitsverlies. Teamleider Doller trok de stand weer gelijk door met fraai spel een dame te winnen tegen een toren. Arriola en zijn tegenstander kwamen remise overeen toen beiden geen kans zagen voor een winnende voortzetting. Albadeen moest het hoofd buigen nadat de centrumpionnen van zijn opponent vrije doorgang hadden. Huisman had bij een materiële achterstand aanvalskansen, en daarom wikkelde zijn tegenstander af naar een voor hem gewonnen eindspel. Veldman leek remise te spelen, maar verloor alsnog het lopereindspel toen de Assenaar opdracht kreeg van zijn teamleider om door te spelen. Topspeler Westerlaan zag in een goede stelling een combinatie met een paardschaakje over het hoofd en ging ten onder. Door flitsend spel won Heijnen in de tijdnoodfase een toren en bracht Leek uiteindelijk op 2,5 bordpunten. Assen heeft door deze overwinning weer de koppositie gepakt en Leek staat met 6 wedstrijdpunten op de achtste plaats, met respectievelijk 3 en 4 punten voorsprong op de nummers negen en tien.

In de NOSBO-bekercompetitie is Leek in de kwartfinales uitgeschakeld door HSP/Veendam dat na een spannend slot met 2,5 - 1,5 wist te winnen. Westerlaan won zijn partij en Doller moest genoegen nemen met remise.

Het Leekster Viertal speelde op maandag 12 maart 2018 een historische wedstrijd tegen het Viertal van Rochade uit de Pekela's. Rochade (opgericht in 1973) won hun allerlaatste externe wedstrijd met 2,5 tegen 1.5. Voor Leek haalde Arriola een vol punt en Smedinga een half punt.

In de Noordelijke Jeugd Competitie doet Leek het erg goed. De kruisfinale tegen Ten Boer 2 werd met 4 - 0 gewonnen door successen van Johnny en Jolie Albadeen, en Remmelt en Tetske Hofstra.

Sven Broersma wint geslaagd GP Leek en Roden

Op zaterdag 10 maart 2018 vond in De Balkhoeve het gezamenlijke jeugdschaaktoernooi van Leek en Roden plaats. De NOSBO had de indeling van de 44 deelnemers vrijdagavond al doorgegeven aan de organisatie. Om kwart over één zaterdagmiddag waren alle schakers stipt aanwezig. Het toernooi kon dus mooi op tijd beginnen, verliep erg vlot, en de prijzen konden dan ook al om kwart voor vijf uitgereikt worden. Dit was vooral te danken aan de jeugd, die na het buiten spelen of lezen van de Donald Ducks, steeds op tijd was voor de volgende ronden. En anders hielden de aanwezige ouders en begeleiders het wel in de gaten.

In de A-poule moest er een snelschaakbarrage aan te pas komen om de toernooiwinnaar aan te kunnen wijzen, aangezien het onderlinge resultaat remise was en de SB-score ook gelijk uitviel. Sven Broersma wist daarin met wit – en een minuut meer bedenktijd - Johnny Albadeen te verslaan, die bij remise met zwart de winnaar zou zijn. De derde prijs in de A-poule ging naar Leon Niemeijer, die Tobias van Essen net voor wist te blijven. De B-poule was eveneens een spannende aangelegenheid, maar daar Levi Sekema genoeg aan drie overwinningen en twee remises om winnaar te worden. De tweede plaats was op onderling resultaat voor Julian Albadeen, waardoor Daniël Suachelli derde was.

In de poules C tot en met F was de kans op een beker iets kleiner, aangezien die acht deelnemers kenden. In de C-poule bleef Sono Folkers een half punt voor op Arjen de Vries, die op zijn beurt Tomasso Cioffi een half punt achter zich liet. Hetzelfde resultaat gelde voor de D-poule, maar nu met Thymen Dijcker op één, Luka Brader op twee en Quinn van Dijk op drie. Ook de E-poule werd een prooi voor een Dijcker, in dit geval voor Silke. Tweede werd hier Mikhail Yaqoub en derde Matthias Weening. In de F-poule deden de lokale deelnemers het goed, met een eerste plek voor Maurice Hylkema en een derde plaats voor Lucas van der Veen. Rinse Smeding ging met de tweede prijs naar huis. Opvallend was dat in de poules A, B, C en E de hoogstgeplaatste tevens de poulewinnaar werd.